Skjerpet håndhevelse av offentlige anskaffelser

Regjeringen har fredag lagt frem et forslag til skjerpede regler for håndhevelse av offentlige anskaffelser.

Det skal nå bli lettere for leverandører som ikke har nådd opp i konkurransen å sikre sine rettigheter. Reglene skal også bekjempe grove brudd på regelverket. Dette gjelder særlig brudd på kravet til åpne konkurranser om offentlige anskaffelser.

Lovforslaget gjennomfører EUs direktiv 2007/66/EF (nytt håndhevelsesdirektiv på anskaffelsesområdet) i norsk rett. Forslaget følger i all hovedsak opp forslagene fra det regjeringsoppnevnte lovutvalget, Håndhevelsesutvalget, som avga sin utredning i NOU 2010:2 om hvordan håndhevelsesdirektivet best kunne implementeres i norsk rett.

En domstol vil etter lovforslaget kunne annullere kontrakter som inngås i strid med regelverket. Skulle prosessen ha kommet så langt at en annullering av kontrakten vil ha vesentlige samfunnsmessige konsekvenser, kan kontrakten avkortes i tillegg til at oppdragsgiver kan ilegges bøter.

KOFA skal fortsatt ha en rådgivende funksjon, men dagens adgang til å ilegge bøter flyttes til domstolene. Dette innebærer at KOFAs rolle vil bli en annen enn det som er tilfelle i dag.

Lovproposisjonen finnes her: Prop. 12 L (2011–2012).