Arkitekter kjemper om Bispevika

Fire arkitektkontor skal mandag presentere sine forslag til utformingen av Bjørvikas indrefilet.

Planleggingen av Bispevika er nå i full gang. I høst har fire arkitektteam arbeidet med et parallelloppdrag for HAV Eiendom AS to tomter innerst i Bispevika. Tomtene ligger plassert direkte ved fjorden og deles av Bispekilen. Herfra har man utsikt fra Oslo Torg og Ladegården, tvers gjennom Bjørvikaområdet og helt over til Akershus festning.

– Jeg vil takke arkitektene for svært spennende bidrag til utforming av et område som er et meget viktig bindepunkt mellom den sentrale byen og Sørenga. Disse tomtene er to av de desidert mest spennende boligtomtene i den tetteste og mest intense delen av Bjørvika, sier Eva Hagen, Adm. direktør i HAV Eiendom AS.

Det er HAV Eiendom AS og Oslo S Utvikling AS som eier tomter i dette området. Sammen planlegger de to selskapene å utarbeide en felles detaljregulering av området.

Havnepromenade og yrende byliv
De to tomtene utbyggingsfelt B6a og B6b skal utvikles hovedsakelig for boligformål, mens det i første etasje legges opp til forretningsvirksomhet, beverting og kultur. Mellom bebyggelsen og sjøen skal det anlegges en bred havnepromenade som følger Bispevikas planlagte bue, med plass til servering og aktiviteter mot fjordkanten.

– Dette vil skape yrende byliv langs Havnepromenaden og de to allmenningene Bispekilen og Stasjonsallmenningen som griper inn i området. Bebyggelsen skal i hovedsak bygges ut i vannet, med de muligheter og utfordringer det gir, forteller Eva Hagen, adm. direktør i HAV Eiendom AS.

Danske og norske forslag
Det er for å skape et enda bedre beslutningsgrunnlag for den videre områdeplanleggingen at HAV Eiendom i høst har utfordret fire arkitektteam til å vise hvordan de vil løse oppgaven.

– Vi har invitert fire kontorer med noe ulik bakgrunn til å arbeide med området. De fire kontorene er Dyrvik og PUSHAK fra Oslo, Helen & Hard fra Stavanger og Vandkunsten fra København, sier Eva Hagen, adm. direktør i HAV Eiendom AS.

Arkitektenes forslag skal evalueres av en fagkomité. Også kommunale etater, bydel Gamle Oslo og andre skal få komme med innspill. Deretter skal HAV Eiendom i samarbeid med Oslo S Utvikling vurdere om noen av forslagene skal legges til grunn for detaljreguleringen.