Skrinlegger Lambda

Opposisjonspartiene i Oslo bystyre er enige om å skrinlegge Lambda-prosjektet i Bjørvika. Men de er ikke enige om hvor det nye Munch-museet skal ligge.

Lederne for Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Rødt og Miljøpartiet de Grønne presenterte og signerte torsdag en avtale hvor de sier nei til Lambda-prosjektet i Bjørvika.

Partiene er enig i at det trengs et nytt, moderne og fremtidsrettet museum, men har ulikt syn på hvor det nye museet skal plasseres.

Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet ønsker et helt nytt museum på Tøyen, mens Frp ønsker å bruke det eksisterende Nasjonalgalleriet på Tullinløkka.

– Støtten til Lambda har smuldret bort, konstaterte gruppeleder for Arbeiderpartiet Libe Rieber-Mohn.

– Helheten teller mest
Avtalen ble signert på en pressekonferanse på Munch-museet på Tøyen i Oslo.

I avtalen står det at de vil be byrådet om en parallellvurdering og utredning av de to nevnte alternativene.

De fem partiene har satt en frist om at utredningene skal foreligge før 1. juli 2012.

Partiene vil også fremme felles forslag i bystyret om at Lambda-prosjektet stoppes.

– Det er helheten som teller mest, svarer Carl I. Hagen på spørsmål om hva som teller mest når hans parti skal ta en avgjørelse om plassering når utredningene er klare.

– Men pris er selvsagt viktig, sier Hagen.

Kostnadene rundt det skrinlagte Lambda-prosjektet var årsaken til at de gikk bort fra prosjektet. Frp mener Lambda muligens ville få en prislapp på fire milliarder kroner.

En forutsetning for et nytt museum er at kostnadene blir langt lavere.

Respektløs
På pressekonferansen var også Ole Slyngstadli, museets representant for planleggingen av et nytt museum.

Han mener prosessen nå blir vesentlig forsinket, og var ikke fornøyd med svarene han fikk fra politikerne.

Slyngstadli sier de lojalt har forholdt seg til et lovlig fattet vedtak i 2009 og jobbet med det.

– Og så inviterer man seg selv hit til et opposisjonsmøte på Munch-museet hvor man framlegger et annet alternativ som om det allerede var vedtatt, sa en oppgitt Slyngstadli, som minner om at det er bystyret som vedtar saker i Oslo.

Han kaller framgangsmåten til opposisjonspartiene både frekk og respektløs, og håper i det lengste at noen kommer til å snu i saken.

– Når man har jobbet såpass lenge med noe, og ser konturene av noe som kan bli veldig bra, så håper man i hvert fall til man har fått et vedtak i bystyret.