Magasinene fylles, men strømprisen går opp

Varmt vær og stedvis mye regn ga nytt tilsig i vannmagasinene i forrige uke. Men nå er strømprisene igjen på vei opp.

Sluttbrukere med spotpriskontrakt i Nord-Norge hadde den billigste strømmen i forrige uke med 31,6 øre per kWh. Det er en økning på 0,8 øre fra uka før, men 9,2 øre under strømprisen i tilsvarende uke i fjor, viser den ukentlige kraftsituasjonsrapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Prisen går opp
I elspotområdene Øst-Norge, Midt-Norge og Sørvest-Norge lå snittprisen på 39,9 øre i forrige uke. Også dette en liten økning fra uka før, men rundt 11 øre billigere enn samme uke i fjor. Vest-Norge hadde en marginalt lavere strømpris på 39,4 øre i forrige uke.

Ukesrapporten fanger ikke opp Hafslunds 35 prosents prishopp tirsdag for kundene som har standard variabel kontrakt. Andre leverandører har varslet at også de vil følge Hafslund, om enn ikke så mye i første omgang. Begrunnelsen for prisøkningen er at denne kontraktstypen har ligget under engrosprisen

I forrige uke lå snittprisen på disse kontraktene på 33,1 øre per kWh. Fra 17. november tar Hafslund 35,8 øre per kWh fra kunder med standard variabel kontrakt.

Spotpris billigere
De fleste strømkundene i privatmarkedet velger imidlertid spotpris. Til tross for at spotprisen i det siste har vært høyere enn standard variabel kontrakt, har den over tid vært billigere for kundene. Ifølge NVEs kraftsituasjonsrapport har spotpris til nå i år vært 1.350 kroner billigere for kunder i Øst-Norge som har et årlig forbruk på 20.000 kWh.

Ved utgangen av forrige uke var fyllingsgraden i magasinene kommet opp i 88,0 prosent. Det er 1,1 prosent mer enn uka før, og 19,5 prosent mer enn samme uke i fjor. NVE skriver at det utnyttbare tilsiget i forrige uke var 70 prosent høyere enn normalt. Og trenden fortsetter. I inneværende uke venter NVE et tilsig som ligger 30 prosent over normalen.