Oslo-skole blir nesten dobbelt så dyr

En ny skole for 600 elever på Hasle i Oslo skulle koste 493 millioner kroner, men nåværende prognose tilsier en sluttsum på 900 millioner. Nå vil byrådet evaluere prosjektet for å lære til senere.

Det er Undervisningsbygg Oslo KF som bygger den nye skolen i Frydenbergveien 48. Prosjektet som startet i 2005 har fått forsinket fremdrift og en vesentlig kostnadsøkning siden den gang.

Opprinnelig ble skolen kostnadsberegnet til 493 millioner kroner. Senere ble rammen økt til 638 millioner kroner, mens gjeldende prognose viser at skolen vil koste 900 millioner kroner å bygge. I tillegg blir skolen ferdigstilt først ett semester etter det som var planlagt.

Overrumplet
– Prosjektet var mer komplisert og omfattende enn vi ventet. Den gamle bygningsmassen var dårligere enn først antatt. Men skolen skal stå ferdig til jul, forklarer kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningsbygg til NTB.

Hun innrømmer at man muligens burde ha forutsett en så betydelig kostnadsøkning og forsinkelse tidligere, men mener Undervisningsbygg ikke er alene om å ha skyld i saken.

– Vi kunne kanskje ha forutsett det, men det er lett å si i ettertid. Alle parter har undervurdert prosjektet fra starten av, sier Thorsen.

Evaluering
Byrådet i Oslo har besluttet å evaluere prosjektet og prosjektstyringen for å hindre tilsvarende smeller i framtiden. Det er behov for å utvide skolekapasiteten i hovedstaden betraktelig på grunn av en markant økning i elevtall de nærmeste årene.

– Det er avgjørende for byrådet å sikre at Undervisningsbygg Oslo KF har nødvendig gjennomføringsevne i forhold til vedtatte styringsmål om planlegging, utbyggingstempo og økonomiske rammer, heter det i en uttalelse fra byrådet.

Byggestart for skolen var i februar 2010, og prosjektet skulle ferdigstilles til skolestart høsten 2011. Allerede høsten 2010 ble det rapportert om kritiske framdriftsproblemer. Gjeldende tidsplan for ferdigstillelse er nå før skolestart i januar 2012.