Nei til myndighetenes endringskåtskap

– Nå må det bli slutt på myndighetenes endringskåtskap og byråkratenes bidrag til forverring av situasjonen i form av tilfeldige endringer i veiledning til forskrift.

Det er kjededirektør Bolig i Mestergruppen, Arve Solheim, som reagerer på denne måten etter å ha hørt et foredrag av stabsdirektør Gustav Pillgram Larsen i Statens bygningstekniske etat (BE). Solheim er oppbragt over hvordan BE med et pennestrøk endrer veiledning i forskrift uten engang å tenke konsekvensutredning.

Uheldig linje
– BE har lagt seg på en linje med dynamiske veiledninger. Dette mener jeg er svært uheldig. Tolkninger av forskriften som hele tiden endrer seg, vil være svært farlig både ved tvist om eventuelle PBL- og forskriftskrav er oppfylt i ansvar mot kommune for ansvarshavende, men ikke minst privatrettslig når tolkning skal gjøres, og veiledning trekkes fram som bevismateriell, sier Solheim.

– Det viser seg også at endringer er vanskelig å spore. Det betyr at det vil være vanskelig å spore opp i ettertid hvilke veiledningstekst som forelå ved utarbeidelse av anmeldelsestegninger, kontraktstegninger og annet prosjekteringsgrunnlag, fremholder han.

Savner endringssystem
Solheim reagerer også på at det ikke er noe system for når endringer av veiledningstekst fordrer høringsuttalelser fra bransjen.

– Et konkret eksempel er nå at reglene for å beregne krav om lysareal inn i oppholdsrom er endret. Bruker man ”10 prosent reglen” er nå gulvareal definert som fra ”gulvlist til gulvlist”, mens det tidligere var definert som bruksareal. For hus med en og en halv etasje har dette store konsekvenser i form av krav om større vindusareal, opplyser Solheim som også påpeker at endringen burde også stride mot forskriftens intensjon om redusert energiforbruk i boliger.

Solheim gjør oppmerksom på at for kjedeforetak som Mesterhus og Systemhus som hver opererer med over 40 standardiserte boliger, vil en slik endring nok en gang medføre store kostnader. Han minner om at huskjedene nettopp har tilpasset seg TEK 10 med store kostnader knyttet til endring av teknisk materiell og markedsmateriell.

– Dette er helt uakseptabelt. Tenk om vi skulle hatt dynamiske trafikkregler. Da hadde det blitt kaos, og det er det som nå er i ferd med å skje i Byggebransjen, konstaterer han og synes BE oppfører seg lite respektfullt overfor alle boligaktører som prøver å følge opp seriøst og bruker mye penger og tid på å opptre seriøst og i tråd med lov og forskrift.

Har et poeng
Stabsdirektør Gustav Pillgram Larsen i BE bekrefter at Solheim tok opp reglene for å beregne krav om lysareal inn i oppholdsrom på Boligprodusentenes fagmøte nylig, og at han på dette punktet har han et poeng.

– Vi ser at endringen i måleregelen for lysareal er utilsiktet, og BE har i dag endret veiledningsteksten. Dagslysfelt kan beregnes i forhold til bruksareal målt etter NS 3940 Areal- og volumberegninger av bygninger. Dette er i samsvar med tidligere praksis, kommenterer han.

Ikke dynamiske regler
Men han avviser at verken byggesaksforskriften eller bygningsteknisk forskrift er dynamiske.

– Forskriftene ligger fast. Regler som definerer rettigheter og plikter skal ikke endres gjennom veiledning, men må ut på høring og vedtas av departementet som forskrift. Det er dessverre gjort en feil når veiledningen for måleregelen for lysareal ble endret. Endringen i veiledningen er et forslag fra et bredt sammensatt utvalg med eksterne fagmiljøer. BE valgte å ta inn forslaget fra utvalget i veiledningen, men ser i ettertid at i noen tilfeller medfører endringen fra bruksareal til gulvareal et strengere kravsnivå, forklarer han.

Pillgram Larsen forsikrer at BE ikke har hatt til hensikt i denne omgang å endre kravsnivået på dette punktet.

– BE vil fortsatt vurdere forslaget fra utvalget, men i den grad det medfører endring av kravsnivå, må dette selvsagt ut på høring, fremholder han.

Endringshistorikk
Pillgram Larsen påpeker at veiledningen til byggereglene nå er nettbasert og publiseres på nettstedet Byggeregler på ett sted.

– Nettbasert veiledning gjør det mulig å fjerne feil som ellers ville blitt hengende i trykte dokumenter. Feil i veiledningen endres prompte. Når vi tar bort en feil eller endrer noe, vil det alltid fremgå av endringshistorikken som forteller hva endringen var, tidspunkt og begrunnelse for endringen. Det vil alltid være mulig å slå opp på skjerm for å finne teksten før endringen, sier han.

Pillgram Larsen opplyser at endringer i veiledningen som ikke er feilretting, av BE begrenses til endringer 1. april og 1. oktober eller samtidig med regelendringer.

– Men noe haster. Kontrollreglene skal tre i kraft fra sommeren av. Derfor publiserer vi snart en egen veiledning om uavhengig kontroll og sørge for ajourføring av veiledningen til byggesaksreglene. I det arbeidet har vi hatt et godt samarbeid med kommuner og næring, sier han og oppfordrer Solheim til å se på dette som et tegn på den brede samhandlingen BE ønsker på alle deler av virksomheten.