Seks skadd i eksplosjonen i Klepp

Seks menn ble mandag skadd i en eksplosjon hos oljeserviceselskapet Malm Orstad på Voll i Klepp kommune i Rogaland.

Tre av de seks ble fløyet til Haukeland universitetssjukehus i Bergen med alvorlige brannskader og enkelte splintskader. Sykehuset opplyser mandag kveld at tilstanden til de tre karakteriseres som alvorlig. Ifølge sykehuset er mennene 28, 34 og 42 år.

De tre øvrige er brakt til Stavanger universitetssjukehus. En av dem er alvorlig skadd og har fått hodeskader og skader i luftveiene, mens to er lettere skadd og er innlagt til observasjon. De seks skadde er i alderen 20 til 60 år, ifølge politiet.

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 10.

– Vi kalte inn kriseledelsen ved sykehuset for å være best mulig rustet til å ta imot de skadde. Kriseberedskapen er nå avsluttet. Nå prioriterer vi videre behandling av pasientene som er innlagt ved sykehuset, opplyser fagdirektør og beredskapsleder Sverre Uhlving.

Ansatte evakuert
Eksplosjonen oppsto under testing av en prototype på utstyr som brukes til å kutte ankerkjettinger og vaiere i nødssituasjoner. Den skjedde i en 1.500 kvadratmeter stor bygning der det produseres komponenter til oljeindustrien.

– På åstedet er foreløpig undersøkelsesarbeid avsluttet, og det er opprettet vakthold. Krimteknikere vil fortsette undersøkelsene tirsdag, opplyser Rogaland politidistrikt.

– Alle de 108 ansatte er evakuert til samfunnshuset på Voll, sier daglig leder Bjørnar Huru i bedriften til NTB.

Etter eksplosjonen oppsto det brann i en av bedriftens lagerbygninger, og det var gassutvikling rundt anlegget. Det skal ha dreid seg om ufarlig nitrogen, men også acetylen som blant annet brukes i skjærebrennere.

Sikkerhetssone
Det ble opprettet en sikkerhetssone på 300 meter rundt bedriften. Publikum i nærområdet ble bedt om å holde avstand til området fordi det var ammoniakk i luften. Brannvesenet hadde problemer med å få kontroll over ilden og kalte inn forsterkninger fra Klepp, Bryn og Sandnes for å håndtere situasjonen.

– Men vi har kontroll over brannen nå, og gjenoppretter vanlig trafikk rundt anlegget. Det er bare noe etterslukkingsarbeid som gjenstår, sier varabrannsjef Eivind Rake i Brannvesenet Sør-Rogaland til NTB i 12-tiden.

Bedriften dekker et areal på 9.000 kvadratmeter.