Terroranalyse i 2004 anbefalte 197 sikkerhetstiltak

Et simulert terrorangrep i 2004 førte til at Politidirektoratet utarbeidet 197 antiterrortiltak blant annet i regjeringskvartalet.

Det var Politidirektoratet (POD) som sto bak risikoanalysen. Den besto av et simulert angrep som var tilnærmet likt 22. juli-bomben, skriver Dagsavisen.

PODs analyse førte til utarbeidelse av en rapport fra 2004 som inneholdt 197 forslag til tiltak. Analysen dreide seg om sikkerheten knyttet til regjeringens virksomhet i og utenfor regjeringskvartalet, unntatt Forsvarsdepartementet.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet har det overordnede politiske ansvaret for å følge opp rapporten. Departementet opplyser til avisen at så godt som samtlige 197 forslag til tiltak var gjennomført før 22. juli i år.

Det siste viktige tiltaket som gjensto var ifølge departementet stengningen av Grubbegata. Ombyggingsarbeidet har lenge vært i gang, og gata skulle etter planen ha vært fullført stengt i september. Hvis Grubbegata hadde vært stengt 22. juli, ville det ikke ha vært mulig å kjøre bombebilen inn til høyblokken.

Departementet vil ikke opplyse om hvilke terrorscenarioer som lå til grunn for risikoanalysen fra 2004. Men ifølge Dagsavisen hadde ett av de simulerte scenarioene mange fellestrekk med bombeangrepet 22. juli. En rekke sikkerhetseksperter deltok i utformingen av rapporten, men departementet vil ikke si noe om hvem det var. Departementet henviser til POD. POD opplyser at informasjonen i rapporten er sikkerhetsgradert og at POD derfor ikke kan kommentere innholdet. (©NTB