Krisen i Europa

Krisen i Europa brer seg. Ingen vet hva som vil skje i ukene og månedene som kommer. Noen mener at det vil gå fra vondt til verre. Fjernsynsbildene fra Hellas, Italia og Spania flerrer over TV-skjermene. Det er snakk om at land kan gå konkurs.

Arbeidsledigheten er rekordhøy, spesielt blant ungdom. Ja, ungdomsledigheten blir stadig mer alvorlig i de fleste land i Europa. Mange snakker om en tapt generasjon.

Statsminister Jens Stoltenberg peker på likhet med krisen på 1930-tallet. Alle vet hva som fulgte etter den krisen.

Nå skal vi ikke gjøre situasjonen mer alvorlig enn den er, men vi tror at nordmenn bør forvente seg mange bråttsjøer i tiden som kommer. Vi kan ikke som et enslig land tro at den internasjonale krisen ikke vil påvirke også oss. I motsetning til de fleste andre land i verden har vi inntekter på grunn av olje- og gassvirksomheten, fiskeri og industrivirksomhet som andre bare kan drømme om. Byggenæringen er også en betydelig verdiskaper her i landet.

Vi har også en langt høyere skattemoral enn hva vi ser i mange av landene i Sør-Europa. Hellas har vel verdensrekord i skattesnusk. Det er vel hovedårsaken til at landet er havnet i det uføre landet nå er inne i. Men ordningen med ”Siesta” som er vanlig i Sør-Europa må da også være en veldig kostbar ordning. Det meste stenger om ettermiddagen. Etter et par – tre timer er livet tilbake.

Vi har høy sysselsetting og det at vi ikke har statsgjeld, men penger på bok gjør at vi kan holde produksjonen oppe, men det gjelder ikke i all fremtid. Derfor er det fornuftig å få kontroll over pengebruken også her i landet. Vi synes mange ungdommer tar store sjanser på å låne for mye uten at man har tilstrekkelig sikkerhet.

Redaktøren er en av mange som nettopp har kjøpt et feriehus i Spania. Mange nordmenn har funnet et fristed i Spania. Mange kan gjøre et varp i disse tider. Prisene har aldri vært lavere. Overalt ser man hus med ”Vende”-skilt. Det betyr at de skal omsettes. Ja, på Costa Blanca-kysten ser vi også mange skilt hvor det står ”Til Salgs” på norsk. Det henger selvsagt sammen med at det snart kun er nordmenn som har råd til å kjøpe hus.

Det er et tankekors at man kan få et helt stort hus med alle møbler og alt utstyr i Spania til halvparten av hva det nå koster å kjøpe en tom to-roms leilighet i Oslo.

I Spania har man hatt en byggeboom som har vært helt uten proposjoner. Spekulantene har fått alle de penger de har bedt om inntil alt kollapset. Mange av de husene som er bygget vil være uselgelige for all fremtid. Nå står det millioner av tomme leiligheter. Mange steder står råbyggene på steder man vet at folk ikke vil bo. Men likevel ble de bygget.

I Norge må vi øke boligbyggingen for å hindre at prisene på brukte boliger blir så høy at ingen kan kjøpe dem. Presset på boliger i sentrale områder har aldri vært større.  For mye og for lite duger ikke.

Vi går nå inn i noen spennende uker. Håpet er at vi har vi har politikere som nå tar de fornuftige valg, ikke minst innen EU. Men folk flest må også bruke fornuften.