Vannet største vinterutfordring for hytteeieren

Vannet er hytteeierens store velsignelse, men kan også være den største forbannelse. Har du sikret vannet, har du også sikret lav puls, viser forsikringsselskapenes skadeoppgjør.

Fakta om og råd mot hytteinnbrudd

* 2.697 hytteinnbrudd innrapportert til forsikringsselskapene i 2010, ned 11 prosent fra 2009. Erstatningsutbetalinger samlet: 70 millioner kroner, ned 14 prosent.

* Tyver er ute etter lett omsettelige varer som flatskjermer, stereoanlegg og andre elektriske artikler. Alkohol og bondeantikviteter er også ettertraktet.

* Begrens omfanget av kostbare gjenstander på hytta og unnlat å flagge at hytta rommer store verdier.

* Fjern brennevinet når du drar. Det forekommer at kriminelle har slått seg til ro og festet og vandalisert hytta.

* Montér alarm, gjerne knyttet til sentral, ekstra låser, låsbare vinduer eller vinduslemmer. Kan virke preventivt mot impulsinnbrudd.

* Organisert vaktordning virker gjerne etter hensikten. Noen hyttegrender spleiser på lokale vaktmestertjenester.

* Om mulig – steng veien med låsbar bom. Profesjonelle tyver som er ute etter antikviteter og andre verdisaker, trenger transportvei helt fram.

(Kilde: Finansnæringens Fellesorganisasjon, NTB)

– Så langt i år har vi riktignok hatt en nedgang i innmeldte vann- og frostskader, men fjoråret viste en ekstrem økning i antall og utbetaling – faktisk mer enn en dobling fra de to foregående årene. Over 7.400 vannskader var registrert på norsk hytter i 2010, opplyser kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) til NTB.

Nå står hyttefolket foran en ny vinter og nye utfordringer. Men det er mye å vinne på å være føre var, ikke minst kan du unngå frustrasjoner og søvnløse netter.

Råd mot vannskader
Og det kan du oppnå ved å følge noen enkle råd fra SINTEF Byggforsks vannskadekontor og forsikringsbransjen:

* Alle i boligen bør vite hvor hovedstoppekranen er og hvordan den brukes. Steng kranen når du reiser bort.

* Rengjør sluk med jevne mellomrom. Takrennene bør sjekkes og renskes før vinteren.

* Lukk alle ventiler og vinduer.

* Husk tilstrekkelig varme for å unngå frostsprengte vannrør, minst 10 grader anbefales. OBS: en eventuell strømstans vil stoppe all automatisk oppvarming.

* Unngå plassering av rør og sanitærutstyr i kalde kryprom og mot yttervegger, gulv og tak.

* Bruk fagfolk ved renovering og oppussing av våtrom.

* Sørg for jevnlig tilsyn.

300 mill i 2010
– De siste vintrene har vært svært kalde. Det har ført til frostsprengte rør også i områder som vanligvis ikke har sprengkulde. Det er også verd å merke seg at vannskader på hytter ofte får stå lenge før de blir oppdaget. Skadene kan derfor bli svært omfattende, sier Stine Neverdal.

Ikke så rart at forsikringsselskapene formaner oss alle før den strenge vinteren setter inn:

De 7.400 innmeldte vannskadekravene i fjor kostet forsikringsselskapene over 304 millioner kroner. To år tidligere lå utbetalingene på rundt 98 millioner kroner.

Alle forsikringsselskaper dekker kostnader ved skader som følge av plutselig og uforutsett vannlekkasje fra hyttas rørsystem. Det samme gjelder for skade som skyldes at avløpsvann trenger inn i bygningen.

Men det går jo an å bruke hodet før uhellet er ute.

Mer enn vann
Men det er jo ikke bare vann som utfordrer hytteeieren. Erstatninger etter hyttebrann var 272 millioner kroner i 2010. Det er en økning på 11 prosent fra året før.

Det er bokstavelig livreddende viktig både å sjekke og montere røykvarslere på hytta. Et godt tips: hold rømningsveiene også på hytta fri for hindringer i form av skistøvler, sekker og rot i gangen som eventuelt må forseres på vei ut. Sjekk også at det ikke er for mye snø rundt vinduene slik at de kan åpnes raskt.

Men på ett område kan hytteeieren glede seg: Hytteinnbruddene har gått ned det siste året, både i antall og erstatningsutbetalinger. Det var 2.697 hytteinnbrudd i 2010, en nedgang på 11 prosent fra året før. Erstatningsutbetalingene lå på 70 millioner kroner, 14 prosent lavere enn i 2009.

– Det er positivt at hytteeierne har blitt flinkere til å organisere tiltak for å motvirke innbruddene gjennom bomsystemer, enklere frivillig vakthold eller gjennom sikringstiltak som alarmer og mer avanserte låsanordninger, sier Stine Neverdal.