Norske lærlinger kan ikke nok

Flere bedrifter innen byggenæringen har sluttet å ta inn norske lærlinger og satser heller på ufaglært utenlandsk arbeidskraft. Årsaken skal være at lærlingene ikke kan nok.

Bedriftene i Byggenæringens Landsforbund (BNL) pleide å ta opp nærmere 70 prosent av bransjens lærlinger, men nå mener arbeidsgiverne at yrkesopplæringen er rasert og sier nei takk til norske lærlinger. I fjor forsvant 700 lærlingplasser, skriver Klassekampen.

– Fagutdanningene er i dag sydd sammen etter helt andre behov enn næringens, sier kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL.

Han mener årsaken til dette er innføringen av Kunnskapsløftet i 2006 der de fleste yrkesfagene ble endret slik at man har færre, men bredere studieprogrammer. Det første året lærer elevene"litt om alt», mens spesialiseringen først begynner senere. Det er kjernen i problemet, ifølge Leegaard.

– Skal du bli en god rørlegger må du drive med det fra dag én. Til og med fire år er ikke nok for å fordype seg i et fag, mener han.

BNL har nå sendt et brev til Kunnskapsdepartementet der de ber om omfattende endringer. Også Fellesforbundet er bekymret.