Nordmenn investerer i energitiltak

Halvparten av nordmenn har enten skaffet, eller vurderer å skaffe, energibesparende løsninger hjemme som en følge av sist vinters høye strømpriser, ifølge en Norstat-undersøkelse.

21 % har investert i dette allerede, 18 % vurderer det, og 9 % har gjort begge deler, ifølge en undersøkelse som Norstat har gjennomført for FINN oppdrag.

Varmepumpe mest populært
Blant de som har kjøpt energibesparende løsninger, er varmepumper mest populært, etterfulgt av sparepærer, peis eller ovn og sparedusj. Blant de som vurderer dette, topper også varmepumper statistikken, deretter sparepærer og tettelister i dører og vinduer.

– Til tross for at strømregningen spås å bli billigere denne vinteren, kan det virke som at sist vinters sjokkregninger har satt sine spor. Mange har allerede gjort grep som å kjøpe varmepumpe og sparedusj. Større investeringer, som etterisolering, sitter lenger inne, men funnene tyder på at det er en del som tenker på det, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag.

– Søkestatistikk på FINN viser også at nordmenn for alvor har begynt å forberede seg på kaldere tider. Bare i oktober har det vært 93.927 søk på ”vedovn”. Videre er det en del som trenger hjelp til å installere peis og ovn, sier Reuterdahl.

Enova: – Kan spare tusenvis av kroner
Ifølge energirådgiver i Enova, Jan Petter Amundal, kan en husholdning potensielt kutte strømregningen med flere tusen kroner i året, ved å prioritere ulike energitiltak.

– Hva man sparer er svært individuelt, fordi vi bor i svært ulike boliger. Men for en familie i en større enebolig kan det potensielt være tusenvis av kroner å spare. Hvilke løsninger som egner seg best kommer helt an på, og avhenger blant annet av type eiendom, boligens alder og størrelse, samt regelverk, sier han.

– Ofte er det summen av tiltak som utgjør en forskjell. En moderne vedovn og nye vinduer kan være effektivt i gamle bygårdsleiligheter. I større hus kan det i tillegg være aktuelt med varmepumpe, etterisolering og sparedusj ved høyt vannforbruk. I boliger med mange kunstige lyskilder, er det også en idé å vurdere smarte belysningsløsninger, sier han.

Tenk langsiktig
Amundal understreker at det lønner seg å tenke langsiktig.

– Selv om det hevdes at strømprisene skal gå ned, kan det jo bli sprengkulde, slik at vi forbruker mye, noe som påvirker utgiftene. Neste år kan dessuten prisene ha økt igjen. Noen energitiltak koster litt, men investeringen vil til gjengjeld synes på strømregningen din i flere år fremover. Løsningene har gjerne lang levetid, og bidrar ikke minst til å øke verdien på boligen, sier han.