BNL: - Mer helhetlig boligpolitikk

Behovet for en helhetlig boligpolitikk har vært etterlyst over lengre tid fra Byggenæringen. Det er bra at kommunaldepartementet er villig til å ta på seg en sentral rolle i boligpolitikken.

Befolkningsutviklingen stiller oss overfor store utfordringer - også på boligsiden. - Det må møtes med konkrete tiltak både på kort og lang sikt, sier Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening.

Departementet må rasket ta grep og gjennomføre tiltak som vil ha virkning på lang sikt. – Bare på den måten er det mulig å få en stabil høyere boligbygging sier Lågøyr.

Kommunaldepartementet skal ha ros for å sette av tid til debatt. - Vi i byggenæringen håper dagens møte er starten på en dialog som kan resultere i konkrete tiltak sier Lågøyr.

I dag mangler det en helhetlig boligpolitikk. Boligpolitikken er delt på for mange offentlige hender. Effekten av mange enkelttiltak og summen av endringer før de iverksettes blir ikke sett godt nok i sammenheng. - Effekten av dagens politikk er at målet om at alle skal kunne eie egen bolig blir stadig vanskeligere å realisere for folk flest, sier Lågøyr.

Det er positivt at Kommunalministeren ser på seg selv som boligminister! Men hun mangler et vesentlig verktøy. Plandelen av plan og byggingsloven ligger i dag i Miljøverndepartementet. For å fremme sammenheng i regelverks utvikling og praktiseringen må plandelen overføres til KRD. - Det gjør at kommunalministeren virkelig kan bli ikke bare en boligminister, men en minister for byggenæringen sier Lågøyr.

Mange steder går boligområdene på tvers av kommunegrensene og man bør kunne se boligbyggingen i mer enn et snevert kommuneperspektiv. Kommunalministeren kan pålegge interkommunalt samarbeid for eksempel å planlegge en boligbygging for et gitt antall boliger i et samarbeid. Vann, kloakk sosial infrastruktur, arealdisponering m.m. – Det må vi få mer av for å få til en bedre kommune og regionutvikling sier Lågøyr.

BNL vil utfordre statsråden på infrastruktur. Vi må se boligpolitikk og infrastruktur i sammenheng. I dag har debatten om boligpolitikk i Oslo ofte knyttet til fortetting eller om markagrensen skal ofres. - Vi må se lenger.

Flyten mellom arbeidsmarkedet og bolig kan sikres gjennom en utbygging av kollektivnettet. T - banen bør bygges ut ikke bare til Kolsås, men enda lengre ut. På samme måte må vi tenke på hvordan jernbanen kan utvikles og utbygges slik at den går der folk bor - og folk jobber. - Det må tenkes nytt og det må satses på miljøvennlig infrastruktur, avslutter Lågøyr