Johnsen bekymret over økt usikkerhet i Europa

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mener Hellas bidrar til å forsterke usikkerheten og uroen i Europa med ønsket om å avholde folkeavstemning om EUs redningspakke.

Børsindekser over hele verden falt markant tirsdag på grunn av usikkerheten som ble utløst da statsminister Giorgos Papandreou gikk inn for å holde folkeavstemning om krisepakken til eurolandene. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) påpeker at svingningene på børsen får direkte konsekvenser for de som har pensjonsordninger knyttet opp mot aksjemarkedet.

– Dessuten opplever kommunepolitikere som i disse dager jobber med budsjettene for neste år at pensjonsutgiftene øker relativt sett, fordi avkastningen på plasseringer blir mindre, sier Johnsen til NTB.

Eksportnæringen i fare
Han understreker at Statens pensjonsfond utland, tidligere Oljefondet, har et «evighetsperspektiv» på sine plasseringer og at fondet derfor er lite sårbart for svingninger på kort sikt. Det er først og fremst den konkurranseutsatte industrien som får lide under redusert vekst og investeringslyst i Europa.

– Situasjonen er veldig skjør akkurat nå, det viste nedgangen på børsene tirsdag. Derfor er det viktig å ikke bidra til ytterligere usikkerhet, sier han.

Bidratt til ny uro
– Ethvert demokratisk land står selv fritt til å innrette dialogen med befolkningen, om det er gjennom valg eller folkeavstemninger. Det er en demokratisk rett Hellas har, men dette skjer i en veldig sårbar situasjon og nettopp derfor har dette utspillet skapt ny usikkerhet, sier Johnsen.

Han er imidlertid betrygget over at Tysklands statsminister Angela Merkel og president Nicolas Sarkozy etter Papandreous utspill har gått ut og forsikret om at EU-landene fortsatt vil stå ved redningsplanene det ble enighet om torsdag.