Entreprenørene vil sitte høyt ved bordet

Entreprenørene ønsker en sentral plass når kommuneplan for Oslo 2013-2030 nå skal utarbeides.

– Det er viktig at de som har praktisk erfaring og faktisk skal gjøre jobben med å utvikle Oslo og regionen rundt kommer tidlig inn i prosessen, og følger den i mål. Jeg er sikker på at kommunen vil ønske samarbeid velkommen, sier daglig leder i Entreprenørnæringen – Bygg og Anlegg Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), Ole Henrik Ystehede.

Ikke mindre enn 100.000 nye boliger og minst 5000 mål næringsareal anslår kommunen selv som behov i perioden planen skal gjelde. Nå har planstrategien nettopp vært på høring, et dokument som skal danne grunnlaget for hvordan kommuneplanarbeidet skal foregå i praksis. Her heter det at det skal utredes tre alternative modeller for Oslo – «Korridorbyen», «Ringbanebyen» og «Herlighetsbyen». Når disse utredningene skal ut på anbud, krever EBAO at det sikres entreprenørkompetanse i utredningsarbeidet, og at dette sikres gjennom utlysningsteksten fra kommunen.

– Det vil fremme både kvalitet og forutsigbarhet i utviklingen av Oslo, sier Ystehede.

EBAO er ellers godt fornøyd med den måten Oslo kommune starter arbeidet med planprosessen. I høringsbrevet gis det også ros for den forståelsen som vises for at boligbygging og infrastruktur knyttet til vei, jernbane og øvrig kollektivnett er nødt til å henge sammen. Samtidig pekes det på at en snarlig avklaring av fremdriften med Oslopakke 3 og det såkalte Intercity-triangelet må til for at kommuneplanarbeidet skal kunne gjennomføres på en god måte.

– Staten er nødt til å ta et klart ansvar, og det forventer vi at den gjør, sier Ystehede.