Eiken ser nye veier

Petter Eiken utelukker ikke muligheten for at lederressurser fra andre fagområder kan styre Skanska-prosjekter.

Skanska-sjefen snakket blant annet om bransjens store rekrutteringsutfordringer da han denne uken holdt et innlegg under Bygg- og Miljødagen på NTNU. I et auditorium fylt med ingeniør- og sivilingeniørstudenter kom Eiken med nyheten om at det ikke nødvendigvis må være ingeniører eller sivilingeniører som leder bygg- og anleggsprosjekter.

- Sannheten har vært at det kun er ingeniører og sivilingeniører som kan lede kompliserte byggeprosjekter. Det er ikke helt sikkert at den sannheten står seg. I USA spesielt er det litt annerledes. Der har Skanska til og med jurister som leder prosjekter. Det høres selvfølgelig fremmed ut, men det går an. Vi skal kanskje ikke ha for stor respekt for den tradisjonelle profesjonsgrensen. Jeg sier på ingen måte at sivilingeniører og ingeniører kommer til å bli overflødige, men det å lede en komplisert prosess med innsatsfaktorer fra mange fagområder kan faktisk løses av andre enn ingeniører, sier Eiken.

Petter Eiken erkjenner at det med forespeilet aktivitetsnivå i Norge ikke vil være tilstrekkelig tilgang på ingeniører og sivilingeniører. Import av utenlandsk ingeniørkompetanse er en mulighet, men aller helst skulle han ønske at Norge selv klarte å øke kapasiteten.

Skanska Norge har de siste 18 månedene ansatt to nye personer om dagen og en ny ingeniør i uka. Dette vil de ifølge Eiken fortsette med fremover. De mange ansettelsene er ikke kun vekst. Skanska, som mange andre entreprenører, har en stor andel godt voksne medarbeidere som nå er på vei inn i pensjonisttilværelsen.

Eiken sier Skanska er inne i et tydelig generasjons- og kompetanseskifte og han mener bedriften er i ferd med å endre profil.

- Jeg vil nødig si noe stygt om våre modne arbeidstakere. Det er mange hederlige folk med veldig mye kunnskap som nå går ut, men samtidig er det en litt annen kompetanse på de som kommer inn. Dette går på faktiske kunnskaper i og med at vi ansetter mennesker med en høyere teoretisk kompetanse enn det vi har hatt tradisjon for, men det går også på holdninger. De vi ansetter håper vi representerer morgendagens kultur med ydmykhet og evne til å samarbeide. Dette er ekstremt viktig fordi vi ser kontraktsformene blir annerledes og byggeprosessene blir mer komplisert, sier Eiken.

Skanska sjefen kommer til slutt med en spissformulert og noe humoristisk beskrivelse av holdningsendringene i bedriften.

- Hvis jeg skal sette dette veldig på spissen så er cowboyene på vei ut av bedriften og rir inn i solnedgangen. De cowboyene som har jobbet for oss var ikke problemløsere, men de ble anerkjent fordi de løste problemer som de selv hadde skapt.