Toppsjef i staten økte lønna med 64 prosent

Hele 19 av 28 toppsjefer for statlige selskaper har høyere lønn enn statsministeren. Toppsjefen i Argentum Fondsinvesteringer AS økte lønna med 64 prosent fra 2009 til 2010.

Dermed tjente konsernsjef Nils E. Joachim Høegh-Krohn rundt fire millioner kroner mer enn statsminister Jens Stoltenberg, skriver Bergens Tidende.

Det var en bonusordning som i fjor sørget for at Høegh-Krohns faste lønn på vel tre millioner kroner ble økt med over 1,7 millioner kroner. I tillegg kommer andre godtgjørelser som for eksempel bil, telefon og aviser.

Toppsjefene i NSB (29,6 prosent), Mesta (28,4 prosent og Avinor (19,8 prosent) fikk også en solid lønnsvekst i en periode der staten selv ba om moderasjon hos folk flest.

Leder i LO Stat, Tone Rønholdtangen, mener lønnsøkningen på 63,9 prosent for Høeg-Krohn er helt ubegripelig..

– Jeg drar for tiden rundt i Norge og snakker til LO-medlemmer om moderasjon i det kommende lønnsoppgjøret. Det er medlemmene med på. Men da må også lederne vise moderasjon, sier hun.

Lønnsforsker og førsteamanuensis Ole Skalpe ved BI i Oslo hever ikke på øyenbrynene over tallene.

– Jeg er enig at det kan virke pussig at lederen for et så lite statlig selskap skal tjene nesten fire millioner kroner mer enn Jens Stoltenberg. Men Høgh-Krohn kommer fra et miljø i det private finansmarkedet der mange tjener 10 millioner kroner eller mer. Da må staten forholde seg til virkeligheten i den bransjen, sier Skalpe.