Vi har en stor utfordring

Byggenæringen har en stor utfordring. Det er ikke mange nok som ønsker eller klarer å utdanne seg til å bli en del av næringen.

Fagutdanningen i Norge er inne i en alvorlig krise. Det bekreftet også konferansen ”Bygghåndverksfagene under press" på Bygg Reis Deg.

Det er flere årsaker bak problemet vi nå er kommet i. En ting er at mange ikke anser yrket som spennende nok. Her gjelder det selvsagt å spre budskapet om hvor mangfoldig og spennende fagene er – og at det ligger uante muligheter for de som ønsker å satse på å bli en del av byggenæringen.

Mer alvorlig er det at utdanningsveien er blitt unødvendig kronglete. Fagutdanningen er blitt for teoretisk basert. Vi må uten tvil tilbake til en mer praktisk rettet utdanning.

I dag er det også slik at man må innom nesten alle byggfagene for å lære litt om alt, før man kan spesialisere seg. Det er ikke riktig medisin for ungdom som ønsker en praktisk tilnærming til byggenæringen. Ønsker en ungdom å bli rørlegger, ja da må man lære denne personen opp i rørleggerfaget. Byggenæringen trenger ikke en rørlegger som kan litt om alle fagene, men for lite om rørleggerfaget. Yrkesutdanningen skal være en fagutdanning hvor du får en praktisk tilnærming til et bestemt fag, slik at de som går gjennom utdanningsveien kan det som forventes av dem den dagen de skal ut på byggeplass.

Dagens situasjon viser seg å skape en meget dyster frafallsstatistikk. Altfor mange elever faller fra i løpet av studieveien. Da er det ikke tvil om at noe har gått fryktelig galt, og at tiltak må settes inn. Her har BNL gjort en god jobb med å legge frem ønskene, så nå får vi håpe myndighetene følger opp. Signalene om at yrkesfagutdanningen skal revideres finnes, men dette må skje så raskt som mulig. Vi har ikke råd til å vente. Mange nok har ropt varsku om denne saken.

Men det er ikke bare innen fagutdanningen vi har utfordringer. Vi trenger også langt flere ingeniører. Snart begynner en hel generasjon erfarne ingeniører å gå over i pensjonisttilværelsen. Disse må erstattes. Det utdannes i dag ikke nok til dekke frafallet, og langt fra nok til å møte det store fremtidige behovet. Her har man også en viktig jobb å gjøre med å synliggjøre næringen.

Tirsdag gikk BM-dagen av stabelen ved NTNU i Trondheim. Næringslivsringen gjør en meget god jobb med å koble studentene opp mot næringen. Denne typen satsinger må vi har flere av, og her er det viktig at alle bedrifter og organisasjoner drar lasset sammen. Det må ikke bli slik at i dårlige tider har vi ikke råd, og i gode tider har vi ikke tid.

Nå trengs det handling. Ikke minst fra sentrale utdanningsmyndigheter, men også fra næringen selv.