Næringsbygg svikter

Foreløpige tall fra SSB viser 4,3 prosent nedgang i bygging av næringsbygg hittil i år sammenlignet med i fjor.

Bygging av boligbygg drar imidlertid opp, slik at totalt igangsatt bruksareal til sammen hadde en oppgang på 8,0 prosent i perioden.

– Vi er bekymret for utviklingen innen næringsbygg. Stadig flere bedrifter melder om at det blir vanskeligere å få lånt penger til nødvendige investeringer i bygg og anlegg sier Ketil Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

Også for andre bygg enn bolig er det nedgang. 1,1 prosent færre fritidseiendommer, garasjer med mer ble igangsatt i løpet av årets ni første måneder sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

– Til nå har veksten i igangsettingen av boliger holdt næringen oppe, men de foreslåtte innstrammingene om 15 % krav til egenkapital fra Finanstilsynet kan dempe boligbyggingen, sier Lyng.

Veksten i totalmarkedet treffer svært ulik både geografisk og innen byggenæringen. Spesielt for Treindustrien er bildet negativt. - Totalt går markedene opp, men dessverre får ikke industri med seg veksten på grunn av økt import, avslutter Lyng.