Storbyer tjener stort på boligselskaper

Både Bergen og Oslo kommune tar ut flere hundre millioner i utbytte fra sine egne boligselskaper. Samtidig forfaller den kommunale boligmassen.

Mangel på utleieboliger er en av årsakene til at utleieprisene skyter til værs i de største norske byene. Mens de kommunale utleieboligene forfaller, tar kommunene ut store summer i utbytte, skriver Vårt Land.

I perioden 2004 til 2011 tok Oslo kommune ut over 1,1 milliarder kroner i utbytte fra det kommunale foretaket Boligbygg Oslo. Samtidig hadde boligselskapet et etterslep på vedlikehold på 1,4 milliarder kroner. Fram til 2014 planlegger kommunen å ta ut 646,5 millioner kroner.

– Konsekvensen blir at vi får lite eller ingen midler til vedlikehold, sier administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg Oslo KS.

Han understreker at investeringsrammene har gått opp, slik at de økende utbyttekravene ikke går ut over nye investeringer.

I Bergen kommune planlegger man å ta ut 152 millioner kroner i utbytte de nærmeste årene, samtidig som Bergen Bolig og Byfornyelse har et vedlikeholdsetterslep på nesten 300 millioner kroner.

SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås legger ikke fingrene imellom når han beskriver situasjonen.

– Oslo og Bergen oppfører seg som rå hushaier. Dette er penger som kommer fra de med aller dårligst råd, i form av husleie og bostøtte, og bør selvsagt brukes til boligformål, sier han.

Holmås mener at staten må pålegge kommunene å bygge et tilstrekkelig antall boliger både til salg og utleie.