Fjordpiren

Fjordpiren

Sted: Hinna Park, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg

Kontraktssum eks mva:
240 mill kroner

Bruttoareal: 12.000 kvm

Byggherre: Hinna Park

Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter

Rådgivere: RIB: Norconsult - RIRør: Sig. Halvorsen - RIVent: Energi & Miljø - RIE: Rønning - RIGeo: Norconsult - RISpenn: Procon - RIBr: Conradi - Tredjepartskontroll: ARK: Link Arkitektur - RIB: Sweco Norge - RIGeo: Sweco Norge - RIBrann: QPC - Energikrav: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Graving: Bertelsen & Garpestad - Peling: Seabrokers Entreprenør Service - Trappeelementer: Norelement - Stålkonstruksjoner: Varhaug Bygg og Montasje - Taktekking: Icopal Tak Vest - Glass- og aluminiumsarbeider: Rubicon - Trapper og rekkverk: Rinde Rekon - Konvektorkasser: Vågane Viste - Tømrer: Svela Bygg - Snekkerarbeid: Treprosjekt - Systeminnredning: Moelven Nordia - Maler: Lund & Vaaland - Gulvlegger: Vikeså Golv - Mur og flis: Ørn og Roth - Rørlegger: Sig. Halvorsen - Elektro: Rønning - Ventilasjon: Energi & Miljø - Storkjøkken: TS Storkjøkken - Heiser: Reber Schindler Heis

Kruse-Smith Entreprenør AS har ført opp Fjordpiren, et særpreget kontorbygg i Hinna Park i Jåttå-
vågen. Bygget har to hoveddeler; et femetasjers høybygg og en pir med tre etasjer. Under bygget er det en parkeringskjeller som er støpt vanntett.

Tiltakshaver er Hinna Park AS. Bygget er tegnet av Lund Hagem Arkitekter AS og ført opp i samspillsavtale. Kruse-Smith Entreprenørs kontraktssum er på 240 millioner kroner eks mva. Prosjektleder Roger Wiksnes forteller at målsummen ble truffet med en margin på en halv prosent. Byggearbeidene startet i oktober 2009. Bygget stod ferdig i oktober i år, noe som er innenfor oppsatt tidsplan.

Fjordpiren er på 16.000 kvadratmeter. Kontordelen utgjør 12.000 kvadratmeter, noe som gir plass til 460 kontorarbeidsplasser med høy standard. I parkeringskjelleren er det plass til 69 biler. I piren er det en kantine med plass til knapt 200 mennesker. Det er skrevet leiekontrakt med bedrifter innen olje, gass og finans.

Omfattende peling
Tomten i Hinna Park er på fem mål og består av steinfyllinger. Norwegian Contractors bygget på slutten av 70-tallet og frem til midten av 90-tallet Condeep-plattformene her. Wiksnes sier at grunnarbeidet var meget komplisert. – Piren er bygget over eksisterende cellespunter som er 20 meter i diameter, skjøtet sammen og fylt med masser. For å sikre bæringen er det er satt ned 130 stålkjernepeler som i snitt der 15 meter lange. Det ble kjerneboret gjennom eksisterende betongdragere (fundamentert til kaifronten) til sjøbunn og vider ned til fjell. Stålrør på 80 cm ble så satt ned, armert og støpt ut som knekkavstivere. Det ble så støpt to meter høye og en meter brede og godt armerte dragere. Det bærende dekket står oppå disse dragerne. Den dagen cellespuntene måtte briste, blir piren stående på et nettverk av stålkjernepæler.

Første i Norge
Ingen av de fem etasjene i høybygget er like. Midt i bygget er det et sekskantet atrium. Byggets bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg.

Fasadene er kledd med aluminiumsplater som skifter farge etter lysforhold og betraktningsvinkel. Det er første gang slike plater er brukt i Norge. Innvendig er det systemhimlinger i kontorene og monohimling (akustikkhimling) i fellesarealene. Det er både systemvegger og plassbygde betongvegger i kontorarealene. Det er parkett og teppeflis i kontorene og flis og slipt i inngangspartiet. Bygget har universell utforming. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Fasadene er tilnærmet vedlikeholdsfrie.

Fjordpiren har vannbåren oppvarming basert på fjernvarme. I fellesareal, kantinen og våtrom er det gulvvarme, mens det er radiatorer i kontorlokalene.

Beregnet energiforbruk per kvadratmeter per år er 126 kWh/kvm Det er 20 cm isolasjon i veggene og 30-35 cm i taket. Bygget er trykktestet og har en luftutskiftning på 0,5 ganger per time. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har effektiv varmegjenvinning. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Solavskjerming skjer med utvendige persienner på solutsatte steder. Fra bygget er det utsikt mot Jåttåvågen og Ryfylke. Uteområdene er pent opparbeidet og utsmykket med elementer fra tiden da det ble produsert betongplattformer i Jåttåvågen.

Samspillsavtale
Roger Wiksnes forteller at grunnforholdene var krevende.

– Vi bygget nært sjøen og til dels under havnivå. Vi hadde sjøvann i byggegropen og måtte pumpe det ut inntil vi fikk tett grop. 110 bygningsarbeidere var med da bygge-aktiviteten var på topp. Sorteringsgraden for byggavfall er 64 prosent. Vi tar med oss nyttig kompetanse fra tøffe grunnforhold fra dette prosjektet.

Vi har hatt et godt samarbeid med byggherren. Dette er den femte samspillsavtalen Kruse-Smith Entreprenør gjennomfører og vi har fått til et system som fungerer bra.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter