Rotter herjer for millioner

Hele villaen måtte totalrenoveres etter rotteangrep. Det ga huseier hodepine og kostet forsikringsselskapet 2,5 millioner kroner.

– Det er den dyreste rotteskaden vi har dekket så langt. Dette skjedde i Ålesund for noen få år siden, men mange har fått store skader fordi de ikke har vært føre var når de oppdager rotter i nærmiljøet, sier takstsjef Gunnar Leira i Tryg Forsikring til NTB.

Flere skadedyrfirma kan konstatere økt rotteplage. Det tilskrives ikke minst milde vintre de seneste år, som gjør at flere rotter nå overlever perioder som tidligere var kalde.

Nå kommer forsikringsbransjen og skadedyrbekjemperne med gode råd om hvordan du kan unngå å lide samme skjebne som de uheldige ålesunderne.

Trekker inn
Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. Den dominerende rotta i Norge, Rattus norvegicus eller brunrotta, er ikke noe unntak. Den kan gjøre store skader på kort tid.

Og det er nettopp på denne tiden av året rottene trekker inn i husvarmen.

– Da kan det være greit å vite at en enkelt gravid rotte i teorien kan være opphav til en familiegruppe på rundt 60 individer, og det bare i løpet av fire måneder. Høsten er tiden for noen forholdsregler, sier takstsjefen.

Årlig behandler forsikringsselskapene en rekke saker som gjelder rotteskader på bygninger.

En Tryg-kunde måtte rive huset, solgte tomten og flyttet sin vei etter å ha vært utsatt for rotteangrep.

Nedbørsrotter
Teknisk sjef Arne Nese hos skadedyrbekjemperen Rentokil bekrefter den tiltakende rotteplagen her i landet. Han er involvert i mange skadeoppgjør.

– Vi har ikke noe vitenskapelig hold for at det er blitt flere rotter her i landet. Men vi kan slå fast at rotter ofte holder til under bakken, og at mange av dem har blitt tvunget opp av hulene og inn i hus som følge av oversvømmelse etter mye nedbør i sommer og høst, sier Nese til NTB.

For eksempel i Trondheim registreres nå mer rotter på steder der det ikke har vært spesielt plagsomt tidligere. Også i Bergen er det veldig mye rotter, særlig i bryggeområder ned mot vågen, ifølge Nese.

Ta rotta på rotta
– Erfaringsmessig kan vi kanskje si om omfanget at det er en rotte per innbygger, spesielt i byområder. Hvis du er litt føre kan du med enkle midler hindre at du får besøk i huset. Hvis du ikke lykkes, tilkall fagfolk, sier Arne Nese. Og han får støtte fra forsikringsselskapene.

Her noen råd fra ekspertisen:
Åpninger i grunnmur, kabel- og kloakkgjennomføringer, lufteluker uten sikring med stålnett er ensbetydende med å invitere rotta til bords. Rotter søker etter varme omgivelser og leter etter slike åpninger når kulda setter inn. Råd: Tett dem!

Unngå at rottene finner noe å spise. Legg matavfall i lukkede beholdere. Ikke la nedfallsfrukt ligge i hagen – det byr på festmåltid og matforråd for krapylene.

Hold eiendom og gårdsrom, kjeller og loft ryddig. Unngå lagring av ved og materialer tett ved yttervegg. Bed og busker inntil husvegg kan skjule rotter på vandring.

Bruk sansene for å avsløre uønsket besøk: Stinkende avføring og urinflekker er klare indikasjoner. Bruk ørene og lytt. Rotta er hørbart aktiv, spesielt om natten.

– Den er nærmest altetende. Den urinerer opptil fem liter i året, og det stinker! Bare for å ha nevnt det, sier Arne Nese.