Treteknologene knytter internasjonale bånd

Erik Larnøy og kollegene hans ved Seksjon treteknologi er vertsskap for en Nordisk-Baltisk konferanse om bevaring av trevirke.

Nærmere 70 deltakere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Tyskland og Storbritania hadde funnet veien til Oslo sentralstasjon og Hotel Thon Opera for å delta i den to-dager lange konferansen om bruk og beskyttelse av trevirke.

Nordisk-Baltisk samarbeid
Arrangementet er det syvende i rekken av SNS-støttede møter i nettverket "Wood Science and Engineering".

- Det har vært en veldig positiv utvikling i dette nettverket, forteller Erik Larnøy som har vært med siden det første seminaret på Honne i 2005.

- I begynnelsen var dette mest for doktorgradsstudenter, men nå er det både forskere, studenter og representanter fra næringslivet som deltar, forteller han.

Sammen med Andreas Treu, Lone Ross Gobakken, Gry Alfredsen og Katrin Zimmer har Erik Larnøy stått for den praktiske gjennomføringen av arrangementet.

LMD og økt bruk av tre
Den offisielle åpningen av konferansen ble foretatt av rådgiver Silje Trollstøl i LMD. Hun la vekt på at bruken av skogprodukter har en lang tradisjon i Norge, og at departementet er svært opptatt av å øke bruken av tre – blant annet i bygninger.

- Fra 2000 har LMD finansiert et eget program for økt bruk av treprodukter i Norge. Hovedmålet har hele tiden vært å øke bruken av tre, gjennom innovasjon. Effektivisering og volum i produksjonen og bruken av trevirke, for eksempel i form av høyhus av tre er et viktig element, forteller Trollstøl.

- Estimater viser at etterspørselen etter treprodukter vil øke i årene framover. I sitt ”Veikart for et ressurseffektivt Europa” regner EU trevirke som et bærekraftig byggemateriale. Økt bruk av trevirke vil derfor bidra til å senke utslippene fra bygningssektoren, påpeker Trollstøl.

I følge Trollstøl legger LMD stor vekt på suksessfaktorene tilgjengelighet, kvalitetsnivå og standarder, og at forskningen på treteknologi utgjør en viktig del av denne strategien om å øke bruken av tre i samfunnet.

Gode muligheter for nettverksbygging
For Erik Larnøy er konferansen en utmerket måte å oppdatere seg på hva som skjer innen de ulike fagområdene.

- Vi håper at deltakerne får mulighet til å knytte kontakter. Vi har lagt opp til mange, korte foredrag, men satt av mye tid til pauser, forteller Erik Larnøy.

Det er flere tidligere Skog og landskapere som deltar, blant annet Stig Lande, som i dag er forskningssjef i Kebony ASA og Per Otto Flæte som arbeider ved Treteknisk institutt.

Bruk av tre på Facebook
Det siste året har treteknologene lagt ut en rekke populærvitenskapelige artikler på Skog og landskaps nettsider knyttet til bruk av tre. Et eksempel er Peder Gjerdrums artikkel om "Resonanstre og syngende graner". Nå har de også tatt i bruk Facebook for å komme i kontakt med brukere av trevirke som har spørsmål om egenskaper til for eksempel ulike trebeskyttelsesprodukter.

- Målgruppen for dette informasjonsarbeidet er byggherrer og arkitekter, men også vanlige huseiere som trenger god og objektiv informasjon, forteller Erik Larnøy.

- Facebook-siden er fremdeles i oppstartfasen, og det vil være interessant å se hva slags henvendelser vi får. Kanskje kan det bli et bra sted for utveksling av informasjon om bruk av tre, spør Larnøy.

- Uansett så krever slik formidling et godt faglig fundament, og da er det viktig at også forskningen er på høyden og at vi har gode kontakter med andre forskere i Norge og i andre land - slik som på denne konferansen, avslutter Larnøy.