Eurosonen får ingen umiddelbar hjelp av Kina

Eurosonen fikk ingen umiddelbare løfter om milliardinvesteringer fra Kina da krisefondets leder besøkte Beijing fredag.

– Det er ikke inngått noen avtale med Kina, sa Klaus Regling, leder for krisefondet EFSF, etter samtaler med kinesiske myndigheter i Beijing fredag.

Han lot likevel døren stå åpen for en avtale.

– Hittil har vi bare bedt investorer om å delta ved å kjøpe obligasjoner. Det var ikke andre instrumenter tilgjengelig. Men nå kan vi få nye muligheter, så da vil vi se hvem som deltar, sier Regling.

Trygg investering

EFSF-sjefen sier det var nyttig å snakke med kineserne så kort tid etter EU-toppmøtet, men at timingen ikke var avgjørende. Han ser likevel optimistisk på muligheten for en avtale med kineserne, som hver måned investerer store beløp på grunn av det enorme handelsoverskuddet.

Ifølge Financial Times er Kina rede til å sprøyte milliarder inn i eurolandenes krisefond, om bare europeiske ledere klarer å overbevise om at investeringen er trygg.

Kina skal allerede ha bestemt seg for å støtte eurolandenes krisefond EFSF. Men hvor stort beløp den økonomiske stormakten går inn med, avhenger av garantier fra EU, sier høytstående kinesiske tjenestemenn til den britiske avisa.

Mindre kritikk

– Det er i Kinas langsiktige egeninteresse å hjelpe Europa, fordi det er vår største handelspartner. Men utfordringen er å forklare en slik støtte overfor vårt eget folk, sier professor Li Daokui, som er pengepolitisk rådgiver for den kinesiske sentralbanken.

– Kina ønsker ikke å kaste vekk formuen sin, ei heller å framstå som en dum pengegiver, sier Li. Han legger til at det kan bli aktuelt for Kina å benytte anledningen til å presse europeiske politikere til å ikke kritisere Kinas valutapolitikk. Kina og USA er for tiden i en fastlåst disputt om hvorvidt førstnevnte holder verdien på sin valuta kunstig lav for å hjelpe sin egen eksportindustri.

Sarkozy ringte

Kina sitter på enorme reserver i utenlandsk valuta. Rundt en firedel av det antatte beløpet på 3.200 milliarder dollar, holdes i euro, ifølge FT.

Kineserne kan komme til å bidra med mellom 50 milliarder og 100 milliarder dollar til EFSF eller et eventuelt nytt fond satt opp i samarbeid med Det internasjonale pengefondet (IMF), hevder kilder som kjenner til tankene de kinesiske toppene har rundt saken.

Bare timer etter at en avtale var i havn på eurotoppmøtet natt til torsdag, ringte Frankrikes president Nicolas Sarkozy til sin kinesiske kollega Hu Jintao. Sarkozy ønsker kinesiske milliarder velkommen.

– Dersom Kina, som sitter på 60 prosent av de globale reservene, skulle bestemme seg for å investere i euro istedenfor dollar, hvorfor si nei? sier Sarkozy.

Ta ansvar

Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua meldte torsdag at Europa selv må ta ansvar for krisen, og ikke regne med at «barmhjertige samaritanere» redder kontinentet. Analytiker i IHS Global insight, Ren Xianfang, sier til AFP at Kina trolig kommer til å sette en rekke betingelser for investeringer. Han nevner blant annet større markedsadgang i Europa og også mindre kritikk av den sterke kursen på valutaen yuan.

Regling avviser at EU vil gi etter i politiske stridsspørsmål for å sikre kinesiske milliardinvesteringer.

EFSF-sjefen drar i helgen videre til Tokyo. Japans statsminister Yoshihiko Noda har sagt at landet er rede til å bidra til å stabilisere eurosonen, men han har ikke gitt detaljer om mulige investeringer.