Oljefondet tapte 284 milliarder kroner

Kursfallet på verdens børser førte til en negativ avkastning på 8,8 prosent for oljefondet i tredje kvartal, og fondet tapte dermed 284 milliarder kroner på sine investeringer.

I tredje kvartal har Statens pensjonsfond utland (SPU) en markedsverdi på 3.055 milliarder kroner.

– Gjeldskrisen i Europa og frykten for et globalt økonomisk tilbakeslag tynget aksjemarkedene i kvartalet, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet.

Han legger til at det meste av fondets kapitaltilførsler ble investert i aksjer for å utnytte prisnedgangen og dra nytte av fondets langsiktige perspektiv.

Historisk dårlig

Tredje kvartal 2011 er det nest svakeste i fondets historie. Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var minus 16,9 prosent, mens renteinvesteringene fikk en avkastning på 3,7 prosent. Samlet var resultatet 0,3 prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser, opplyser Norges Bank.

I årets ni første måneder sank avkastningen på oljefondet med 6,6 prosent, tilsvarende minus 222 milliarder kroner.

Investerer i Frankrike

Fondets største verdifall i en enkelt aksjeinvestering i tredje kvartal var i den franske storbanken BNP Paribas.

I fjor høst kjøpte fondet seg for første gang inn i det internasjonale eiendomsmarkedet da de investerte i flere bygg i Regent Street i London. I juli i år kjøpte fondet seg inn i Frankrike, da 50 prosent av sju eiendommer i og utenfor Paris ble kjøpt for 5,5 milliarder kroner fra AXA Group.

Oljefondet fikk 1. mars i 2009 mandat til gradvis å investere i eiendom, mot å redusere renteinvesteringer tilsvarende. Fondet har dermed fullmakt til å investere inntil 5 prosent av den samlede kapitalen, noe som for tiden tilsvarer 150 milliarder kroner.

Ved utgangen av tredje kvartal i år var fondet investert med 55,6 prosent i aksjer, 44,1 prosent i rentepapirer og 0,3 prosent i eiendom.