Årets grønne park

Parkanlegget ved Universitetet i Oslo er kåret til Årets grønne park 2011.

Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører (NAML) har siden 1989 delt ut prisen «Årets grønne park».

I år går prisen til Universitetet i Oslo, Parkanlegget. Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe er svært stolt over prisen, og over Parkanlegget som avdeling ved UiO.

- Myten om at Blindern er en steinørken er nå definitivt avskaffet! Vår Parkavdeling gjør en fantastisk jobb med grøntområdene, sier Bjørneboe.

Hun trekker fram hvordan det er langsiktige investeringer som ligger bak den anerkjennelsen UiO mottar i dag.

- På 60-tallet, før Norge fant olje, skulle landet bygges med kunnskap. Da ble det investert i materialer og arkitektonisk kvalitet som holder også i dag. Mye av anlegget blir nå fredet, forteller universitetsdirektøren.

Følgende statutter legges til grunn ved utnevnelsen:

a) At parken har høy estetisk og bruksmessig verdi, også sett i forhold til anleggets omgivelser

b) At det fagmessige nivå på skjøtsel og drift ligger høyt

c) At parken er tilgjengelig for allmennheten

Juryens begrunnelse
Fra juryens begrunnelse: «Parkanlegget på Blindern vokste særlig frem ved utbyggingen på 60-tallet. Da ble hovedplanen for anlegget utformet av hagearkitekt Sverre K. Steine i et nært samarbeid med arkitektene.

De store gressflatene i kontrast til en ramme med store treplantinger gir campus på Blindern et uttrykk av åpenhet og romslighet. Fornyelsen av anlegget som har pågått det siste tiåret, har på en forbilledlig måte tatt vare på anleggets opprinnelige struktur med de brede gangforbindelsene, bruk av naturstein i belegning og store treplantinger. Universitetet på Blindern fremstår som en vel integrert del av byen.

Parkanlegget er åpent og lett tilgjengelig for alle og er et viktig rekreasjonsområde også for nabolaget og bydelen.

Utnevnelsen av «Årets grønne park» tar i stor grad sikte på å fokusere på skjøtsel og drift. Den er ment som en honnør og påskjønnelse til mannskapet som har det daglige ansvaret for drift av parken. Et tett og målrettet vedlikehold gjør at parken fremstår velstelt og innbydende.»

Parkavdelingen ved UiO har å ”Inspirere til kunnskap” som motto i sitt daglige arbeid.

Universitetet i Oslo ser frem til at avdelingen mottar denne flotte påskjønnelsen fra NAML.

Prisutdelingsseremoni finner sted torsdag 3. november kl 14:00 ved Universitetet på Blindern, Problemveien 7, Lucy Smiths hus, 10. etasje.