En historisk sjanse for byggenæringen?

Styreleder Jan Halstensen i BNL som også er adm.dir. i Saint-Gobain Byggevarer as, mener at utspillet fra Byggmesterforbundet kan føre til at man kan tenke nytt når det gjelder organiseringen både av BNL og av byggenæringen i Norge.

Mange har etterlyst både en debatt og nye tanker om dette. Vi ser ikke bort fra at strategen Halstensen er mannen som kan få dette til. Han har god erfaring fra organisasjonsarbeid både i næringslivet og ikke minst i Fotballforbundet.

Siden BNL ble startet har det vært en til dels hard og amper debatt om hvor sterke bransjeforeningene skal være og hvor sterkt BNL skal være. Denne saken har vært overmoden i mange år. Egentlig var det meningen å ta opp saken på representantskapsmøtet til våren, men Halstensen velger nå i å gå ut med sine meninger i et intervju i Byggeindustrien/bygg.no.

Helt i tråd med Byggmesterforbundets ønsker, vil også Halstensen ha sterke bransjeorganisasjoner, men han mener at det ikke er noe motsetning til å ha et sterkt BNL. Det gjelder å finne kjøreregler – og man må finne de grenseoppgangene for hva som skal skje på bransjenivå og hva som skal skje i BNL. Halstensen ser for seg er et mer prosjektstyrt BNL. Modellen er infrastrukturprosjektet og prosjektet for energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse hvor BNL har fått bred støtte.

BNL-styreformannen vil også forsterke samspillet med de aktørene som er gode på informasjon i byggenæringen. Bygg og Anlegg Media med Byggeindustrien og bygg.no er en av dem. Men også byggmestrene og rørleggerne har sterke talerør, sier han i intervjuet. Han nevner også Bygg Reis Deg og Byggedagene som sentrale arrangement for å fremme byggenæringens interesser.

Vi håper at Halstensen vil lykkes. Men det gjelder nå mer enn noen gang enn før at alle sentrale tillitsmenn og ledere i de berørte organisasjoner trekker sammen. Målet må være å utnytte alle de beste kvaliteter både i organisasjoner og i folk. Da kan man virkelig sette byggenæringen på kartet. Nå er det behov for statsmannskunster.

Alle i næringen har et ansvar. Alle er på en eller annen måte i samme båten.