Mange gårdsbruk med foreldet takst

Mange norske bønder mangler en oppdatert verdifastsettelse for eget gårdsbruk, mener eksperter på landbrukstaksering. Resultatet kan bli økonomisk tap.

– Lånebetingelsene er ofte basert på gamle verdivurderinger. Det kan bety økte kapitalkostnader i forbindelse med oppgradering og investeringer, sier takstmann Bjørn Ludvig Mehlum, leder for avdeling landbruk i Norges TakseringsForbund (NTF).

Han mener en ny takst i mange tilfeller kunne redusert kapitalkostnadene betydelig, og samtidig demmet opp for en god del konflikter.

– En skilsmisse fører for eksempel ofte til strid om hva gården var verdt da ektefellen i sin tid flyttet inn. Også odelsløsning og salg kan være konfliktfylt hvis det er usikkerhet om gårdens verdi på ulike tidspunkter, sier Mehlum.

Gårdsbruk som påkostes mye bør jevnlig undergis en verdivurdering, mener han.

Takst bør dessuten innhentes ved kjøp, større investeringer og ved ektefelles innflyttingsdato .

Landbrukseiendom verdsettes etter særskilte retningslinjer på grunnlag av bestemmelser om prisregulering og konsesjonslovgivning.

– En landbrukstakstmann må ha god forståelse for driftsbygningers bruksverdi, avkastning på jord og skog, verdien av bruksretter, heftelser, betydningen av omregulering og fremtidig arealanvendelse samt gårdens beliggenhet og størrelse, sier Mehlum.

Drøyt 100 takstmenn med sertifikat for landbruk er organisert i Norges TakseringsForbund gjennom avdelingen NTF landbruk.