Flytrafikken i gang igjen på Østlandet

Flytrafikken på Østlandet kom i gang igjen ved 20.40-tiden mandag. Tidligere på kvelden var det full stans i trafikken på grunn av tekniske problemer ved kontrollsentralen i Røyken.

Kommunikasjonssystemet som håndterer tale mellom fly, kontrollsentralen i Røyken og tårnene på flyplassene Gardermoen, Torp og Rygge var nede mandag kveld. Avinor besluttet derfor midlertidig å stenge luftrommet som tilhører denne sentralen.

Men kort tid etterpå fungerte talesystemet igjen.

– Røyken kontrollsentral ga beskjed om at systemet var helt nede. I en kort periode var derfor luftrommet stengt. Men nå er systemet i gang igjen og kapasiteten er tilnærmet normal, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Reisende måtte mandag kveld fortsatt regne med forsinkelser.

– Men med trafikkmengden på kveldstid blir det ikke snakk om store forsinkelser. Situasjonen er i ferd med å bli normalisert, sa Narvesen klokken 20.40. Feilen oppsto en time tidligere.

Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen legger til at forsinkelsene neppe vil overstige 30– 45 minutter. Han anslår at systemet var nede i tre minutter før det var i gang igjen.

Fly som var i ferd med å lande da kommunikasjonssystemet var nede, kunne fortsatt lande. Det samme kunne fly som hadde direktekontakt med flyplassen. Av sikkerhetsgrunner fikk flyene beskjed om å holde lengre avstand fra hverandre.