Kineserne vil overta hele Saab

Den økonomiske krisehjelpen til konkurstruede Saab har stanset opp fordi kinesiske investorer nå heller ønsker å overta hele selskapet.

To kinesiske selskap har i det siste forsøkt å komme til enighet med Saab Automobiles nederlandske morselskap, Swedish Automobile (Swan), om hvordan de i fellesskap kan få økonomien i Saab på rett kurs.

Fredag kom kontrabeskjeden fra Swan. Selskapet bekrefter nå at de to kinesiske selskapene Youngman og Pang Da, som i utgangspunktet skulle spytte inn 245 millioner euro i Saab, isteden ønsker å kjøpe opp hele Saab Automobile og Saab Storbritannia.

Tilbudet ble avvist av Swan, og redningsprosessen henger nå i løse lufta, etter at Swan ikke har fått bekreftelse fra kineserne om at det opprinnelig avtalte beløpet er på vei.

Saab, Youngman og Pang Da holdt en rekke samtaler fredag for å forsøke å få til en løsning. Men konkurstrusselen rykker stadig nærmere.

Bilprodusenten har den siste tiden vært under såkalt rekonstruksjon, som forhindrer at selskapet slås konkurs mens det undersøkes hvorvidt det fremdeles er levedyktig. Fredag leverte han som leder denne prosessen, Guy Lofalk, inn en begjæring om å avbryte rekonstruksjonen.

Pengene er slutt, og det er ingen måte å overholde den opprinnelige framdriftsplanen på når Saab og de kinesiske partnerne ikke lenger ønsker å samarbeide, ifølge Lofalk. Tingretten i Vänersborg er ventet å ta en avgjørelse om dette i løpet av en ukes tid.