Danskene kommer

På Bygg Reis Deg stiller våre danske venner med en felles stand som samler 14 bedrifter som gjerne snuser på det norske byggemarket eller ønsker å styrke sin posisjon i Norge.

- Vi merker oss budskapet at norske entreprenører konstant er på jakt etter utenlandske leverandører som kan levere minst like gode produkter til lavere, pris, sier Peter Lykke Fick, sjefskonsulent i Dansk Industri som er til stede på den danske standen og bistår de danske messedeltakerne i markedsføringsarbeidet på Bygg Reis Deg.

Han mener danske firmaer kan ha mye å tilføre norsk byggenæring.

- Våre leverandører er naturligvis godt kjent blant danske arkitekter og entreprenører, men i mindre grad kjent blant norske arkitekter og entreprenører. Derfor er vi glade for at vi nå er invitert til et møte med AF Gruppen for å se om det kan være konkrete prosjekter danske leverandører kan bidra, sier han.

En av messedeltakerne som har fått flere konkrete prosjekter å regne på etter messedeltakelsen er bedriften Scan-Plast.

Fick framhever byggevarer for energieffektive løsninger som ett av områdene hvor danskene stiller spesiell sterkt i konkurransen.

- I Danmark betaler høyere strømpriser enn i Norge og har hatt en høy energistandard på våre bygg. Når EU utformet sitt regelverk, skuet de til Danmark, som allerede lå på et høyt nivå, sier han. Lykke Fick mener at danske selskaper også ligger i front når det gjelder design.

Også innen kompetanse i, mener han danskene har noe å gjøre i Norge.

- Vi har hatt en voldsom utbygging av for eksempel hotellprosjekter og kommunal bygningsmasse, som skolebygg. I tillegg bygges det nå tre-fire store sykeshus i Danmark, og spesielt store sykehusprosjekter vil det bli flere av i Norge framover. Vi sitter på mye kompetanse innen helsebygg i Danmark, sier han.

Dansk byggenæring går tregt for tiden, spesielt innen nybygg.

- Men vi har et stort rehab-marked som ruller og går, påpeker Lykke Fick.

Renee Jelskov fra Prima Products er på plass på Bygg Reis Deg. Firmaet levere blant annet trinnstøydempende plater under parkett og lamint-gulv og systemer for vannbåren varme.

- Vår trinnstøydempende plate er den mest solgte i Europa med 45 millioner kvadratmeter og den selge i Norge gjennom Optimera- og Monterkjeden, sier han.

Han ser med spenning på at nye vannbårne systemer for oppvarming begynner å gjøre seg gjeldene i Norge.

- I Danmark er bruk av vannbåren varme stigende, spesielt i kombinasjon med jordvarme. I Danmark er det en enighet om at ren elektrisitet er en for høyverdig energiform til å bruke til oppvarming i boliger, sier han, og står klar med produkter for vannbåren oppvarming også i Norge.

- Vi har blant annet vært med på et stort renoveringsprosjekt i Østerbro i København hvor vannbåren varme ble installert i bygårder. Resultatet ble en energibesparelse på 20 prosent, sier han.