Stor interesse for grønne tak

Grønne tak er i skuddet som aldri før. Firmaet Grasrota, som produserer sedumtak, foteller om stor interesse på Bygg Reis Deg.

- Både privatpersoner, entreprenører, byggefirmaer og arkitekter er veldig interesserte i vårt produkt. Det har vært stor pågang nå under messen, sier Jan Dalen i  Grasrota AS.

Firmaet fra Jæren produserer og selger sedumtak, og selve produktet heter Bergknapp.

Grasrota har nylig ferdigstilt et gigantisk takprosjekt på Ikea Åsane i Bergen, hvor de har lagt hele 22.000 kvadratmeter grønt tak.

Jan Dalen forteller at sedumtak isolerer mot både varme og kulde, og tar unna for regnsvann. – Sedumtak er også pent å se på, det dobler levetiden på takfolien og det binder svevestøv, forteller Dalen.

Tar ett år å dyrke
Grasrota produserer matter med sedum på sitt anlegg i Sandnes. Det tar ca ett år fra frø sås i en blanding av sand og jord til mattene kan skjæres ut og fraktes til byggeplass. Mattene er cirka tre cm tykke.

Sanden og jorden ligger på plastnetting, slik at mattene blir stabile. Grasrota bruker frø fra 7-8 ulike typer bergknapp, noe som gir fargespill på taket. Blomstene er gule, rosa og hvite. Bladverket går over i rødbrune og røde «høstfarger» ved tørke eller kulde og om høsten. Taket kan i perioder fremstå som helt rødt.

- Bergknapp kan brukes både på nybygg og eksisterende bygg. Vi har laget en komplett beskrivelse for arkitekter på hvilke sedumtyper som kan brukes i forhold til klimaet og nedbør, avslutter Dalen.

Les om Ikea-taket her.