Tar svenneprøven med tusener som publikum

Aleksander Øye Hansen og tre andre rørleggerlærlinger har en svenneprøve utenom det vanlige på Bygg Reis Deg.

– Dette er en kjempefin sjanse. Jeg får god oppfølging underveis og får jobbe med helt nye deler og nytt verktøy. Det er en kjempefordel. At folk er nysgjerrige og stopper opp for å se, er bare moro, sier Aleksander Øye Hansen.

Han har gått i lære hos Oras i Oslo i fire år. Nå er han klar for å få fagbrev.

– Jeg har bare gode ord å si om læretida mi i Oras. Det er en kjempebedrift å gå i lære hos, sier Aleksander, som sammen med de tre andre lærlingene har fått en todelt oppgave som skal løses – en sanitærdel og en varmedel.

– Det er utfordrende, men jeg tror jeg ligger tålig bra an. Jeg skal nok komme i mål til søndag, sier han.

Det er NRL som står bak Bygg Reis Deg-svenneprøven til de fire lærlingene Aleksander Øye Hansen, Mats Steinsland, Torbjørn Leer og Fredrik Daleng. Fagkonsulent Are Nielsen i NRL mener lærlingene gjør en god jobb med å promotere rørleggerfaget under messen.

– Opplegget gir oss en super mulighet til å vise hva faget vårt står for. Det er massevis av skoleungdommer innom og i stedet for at vi forteller dem hva vi gjør, får vi vist dem hva faget går ut på gjennom lærlingenes arbeid, sier Nielsen. 

Han synes guttene er sporty som har tatt utfordringen på strak arm.

– De har nok fått en noe mer krevende fagprøve enn de ellers ville fått, men alt blir lagt til rette for dem her. Dessuten er jo dette et kjempevindu for gutta. Det er klart de som er interessert i faget legger merke til det som skjer her, sier Nielsen.