Takstoler med høy brannmotstand

Norske Takstolprodusenters Forening – NTF har med grunnlag i branntester av spikerplateforbindelser, utført av SINTEF Byggforsk, fått utarbeidet SINTEF Teknisk Godkjenning for hvordan denne type konstruksjoner skal produseres.

Fakta NTF

Norske Takstolprodusenters Forening (NTF) er en bransjeforening med 50 medlemsbedrifter og står i dag for rundt 95 % av all takstolproduksjonen i Norge. I 2007 ble det produsert 1,1 million normaltakstoler, som er en takstol med spennvidde 7,5 m. Med disse takstolene kunne vi ha bygget tak over hele E-6 fra Oslo til Trondheim, inkludert de 4 feltene mellom Oslo og Hamar.

Foreningen er inne i en meget aktiv periode med utvikling av løsninger for moderne bjelkelag med lange spennvidder og gode lyd- og brannegenskaper, detaljer for lavenergi- og passivhus, branndimensjonering av takstoler i større bygg og utvikling av rasjonelle, monteringsvennlige byggesystemer. NTF samarbeider i flere prosjekter med SINTEF/Byggforsk.

 

I prinsippet går metoden ut på å montere flere takstoler sammen slik at stålplatene, som er det svake punktet, er beskyttet av trevirket rundt.

- Alle vet at tre brenner, men det er ikke noe materiale vi vet mer om hvordan brenner enn tre. Det brenner innover i tverrsnittet med en hastighet på ca 0,8 mm per minutt. Kullsjiktet som dannes under brannen har veldig god isoleringsevne, slik at temperaturen innenfor ikke øker vesentlig. Dette betyr at innenfor kullsjiktet har trevirket tilnærmet full styrke. Et annet, og viktig, moment er at så lenge trevirket inneholder vann, for det gjør det alltid, stiger ikke temperaturen særlig over 100 °C inne i tverrsnittet der stålplatene befinner seg. Ved bruk av brannhemmende fugemasse rundt stålplatene, kan denne effekten økes ytterligere, sier Arnold Sagen i Takstolforeningen.

Metoden som er angitt i den SINTEF Tekniske Godkjenningen gir muligheter for å produsere slike konstruksjoner med brannmotstand R60 uten store og kostbare tiltak. Dette gir ifølge Sagen unike muligheter for bransjen til å levere synlige takkonstruksjoner til større bygg der det er satt krav til branntid.

- Det er levert slike konstruksjoner også tidligere, basert på branntester fra tidlig på 90-tallet, men nå har vi en teknisk godkjenning med klare kjøreregler for hvordan dette skal gjøres. Et godt eksempel er et forretningsbygg i Vestby, levert av Jatak Are Brug, sier Sagen.

Utviklingen er utført i et samarbeid mellom Trebruk AS, Jatak Are Brug AS, Takstolforeningen og PBM AS. Metoden er dokumentert av SINTEF og støttet av Innovasjon Norge ved Trebasert Innovasjonsprogram.