Byggenæringen må stå sammen

Vi får stadig høre at det ikke finnes innovasjon i byggenæringen. Dette ble gjentatt av selveste Gunn Ovesen i Innovasjon Norge på en av de store konferansene på Bygg Reis Deg. Heldigvis ble hun irettesatt av Pål Egil Rønn i AF-Gruppen. Det foregår utrolig mye innovasjon og utvikling – ikke minst ute på prosjektene - men dette blir ikke kommunisert på en god nok måte.

Det fører til at byggenæringen blir forfordelt i forhold til mange andre næringer når det gjelder ulike statlige støtteordninger til nettopp Innovasjon.

I stedet for å smelle og kjefte er det nå viktigere enn noen ganger før at næringen ser på hvordan man er organisert. Det er ufattelig mange organisasjoner som det koster utrolig mye å drive. Totalt er det ansatt en liten hær som skal jobbe for næringens beste. Problemet er at de sitter rundt om – og ofte er de mest opptatt av å hengne om sitt lille interessefelt.

Bare i betongmiljøet finner vi en rekke organisasjoner. Mange av dem har kun noen få ansatte hver for seg, men hadde de samlet seg i en organisasjon ville man selvsagt fått langt større slagkraft. Da kunne man fått markedsført hvor viktig betongen er i samfunnet. Da kunne man kanskje også fått vel så mye innovasjonsmidler som bl a trebransjen får.

Betongnæringen er også stor i distriktene – og den er viktig for å opprettholde bosettingen mange steder.

Byggenæringen er ikke den ”ikke-næring” som Torger Reve i BI gjerne hevder. Byggenæringen er en av de største og viktigste næringer i Norge. Men dette budskapet har næringen problemer med å selge inn.

Etter vårt syn er tiden overmoden for å samle kreftene. Da må det også bygges opp en lobby-organisasjon som kan fronte næringen på en bedre måte i dag.

I den siste tiden har vi sett at det har skjedd en avskalling også fra BNL. Nå skal alle særgrupper kjøre sin egen næringspolitikk. Vi tror at dette vil føre galt av sted.

Nå må vi få en ”Harald Hårfagre” som kan samle byggenæringen. Først da vil det norske folk forstå hvor viktig denne næringen er. Dette vil også bety mye for at det kan bli enda mer Innovasjon og Utvikling. Det trenger vi om vi skal løse alle utfordringene vårt samfunn vil møte de kommende årene – ikke minst med et våtere og villere vær.

Det første vi kan begynne med er å sørge for at vi får felles møteplasser. I dag er betongeliten samlet på Norsk Betongdag i Trondheim samtidig som det kjøres en stor konferanse på Bygg Reis Deg på Lillestrøm hvor infrastruktur og veibygging står sentralt. En av de viktigste materialene man trenger for å lage bedre og sikrere veier er betong.

Statens vegvesen har satset mye på Bygg Reis Deg. De er Norges viktigste byggherre. I dag er de sentrale vegvesen-folkene på Lillestrøm. Der burde også en samlet betongnæringen vært.