Boligbyggingen stiger salget stagnerer

Boligbyggingen gjør et kraftig hopp fremover i 3. kvartal. Skåret i gleden er at salget av nye boliger kan være i ferd med å stagnere.

– Den høye igangsettingen av nye boliger var for så vidt forventet og viser at det gode salget i andre kvartal i år nå kommer til utførelse, kommenterer adm. direktør Per Jæger i Boligprodusentene. Bransjeorganisasjonen presenterer hvert kvartal ferske tall for boligmarkedet i samarbeid med Prognosesenteret basert på innsendte oppgaver fra medlemsbedriftene.

Boligstatistikken viser at igangsettingen av nye boliger så langt i år ligger vel 31 prosent høyere enn etter samme periode i fjor, mens igangsettingen for tredje kvartal er opp nærmere 25 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Salget av nye boliger så langt i år er nærmere 20 prosent høyere enn på samme tid i fjor, men for tredjekvartal er salgsøkningen falt til 11 prosent.

– Nivået på salgstallene er greit nok, men nivået er ikke spesielt høyt. Dessuten registrerer vi at tendensen er fallende, sier Jæger.

Prognose på 30000
– Etter andre kvartal ga vi en prognose på at årets boligbygging ville havne på omlag 30.000 enheter ved årets lutt. Siden den høye igangsettingen vi opplevde nå i tredje kvartal var forutsatt, holder vi fast med denne prognosen, fremholder Jæger.

Ordrereserven etter årets tre første kvartaler har svekket seg med fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette kan skyldes at uttak skjer mer i rykk og napp når andelen leilighetsbygging er høy.

Når det gjelder boligtyper, er det småhus som for tiden er på stø kurs oppover, men økningen er liten. Leiligheter viser fall på igangsetting, men økning når det gjelder salg. For enebolig er det fall når et gjelder salg, mens utviklingen er flat for igangsetting.

Ikke nok
Når det gjelder fordeling av boligbyggingen viser Østlandsfylkene og spesielt Oslo en pen økning sammenlignet med fjorårstallene. Problemet er bare at boligbehovet fortsatt er langt høyere. Derfor må boligtakten i hovedstaden opp med nærmere 3000 enheter årlig mot dagens vel 4000 hvis det legges en moderat befolkningsprognose til grunn. Også Akershus og Buskerud utmerker seg med fortsatt stort udekket boligbehov i størrelsesorden 1500 enheter.

For øvrige vekstområder som Rogaland og Sør-Trøndelag er det tilnærmet ballanse, mens det for Vestfold og Hordaland fortsatt er et udekket behov i størrelsesorden 700 nye boliger.

Nei til Finanstilsynet
Per Jæger benytter også anledningen til å gjenta oppfordringen til Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen om ikke å følge rådet fra Finanstilsynet om å øke egenkapitalandelen på boliglån til 15 prosent samtidig som avdragsfrihet kun skal innvilges for folk med 30 prosent egenkapital.

– Slike krav vil fungere som en skikkelig brems for å nå målet om nødvendig boligbygging. Det vil bli mindre boligbygging som igjen betyr høyere priser. Dessuten vil innføring av slike krav presse opp lønnsveksten da folk vil kreve mer lønn for å ha råd til å bo som igjen vil svekke landets konkurranseevne, tordner Jæger som påpeker at saken ennå ikke er tapt da utspillet fra Finanstilsynet nå er ute til høring.