Oppussing gir samlivsproblemer for rundt 1 av 10

12 % av nordmenn har opplevd samlivsproblemer under oppussingen, ifølge en ny undersøkelse fra anbudstjenesten FINN oppdrag. Andelen er høyest blant 30- og 40-åringer

Ottos tips slik unngår du samlivsproblemer under oppussingen

1. Kjenn din begrensning. Ikke sett i gang med storstilt oppussing på egenhånd hvis dere har ”ti tommeltotter”. Ikke sammenlign dere med naboen og alle andre.

2. Lag et budsjett. Regn på hva det koster, og skriv opp en liste over hva dere må ofre i oppussingsperioden. Er dere villige til å nedprioritere parforholdet, familieliv, venner og jobb?

3. Det kan lønne seg å bruke håndverkere. Ofte får dere et bedre resultat, det går raskere, og dere slipper krangling. Håndverkere får gjerne også rabatter på materialer.

4. La damene velge farger. De er best på dette. Helt sant!

5. Bruk omvendt psykologi. Hvis du irriterer deg over at typen aldri kapper listene han lovte å fikse, ta frem saga. Da kommer han raskt på banen.

6. Kjøp solid verktøy – hvis du skal gjøre noe av jobben selv. Det gir et proffere resultat.

Kilde: Otto Robsahm, fra Sinnasnekker’n på TVNorge.

– Jeg synes det er overraskende få, sier Otto Robsahm, kjent fra Sinnasnekker’n på TV Norge.

Har du stormet ut av huset i harnisk over mangel på oppussingsinnsats fra partneren? Kanskje du har hatt lyst til å tømme malespannet over kjæresten i ren frustrasjon, eller til og med vurdert å gjøre det slutt? Du er altså ikke alene, men Robsahm er overrasket over at totalandelen ikke er høyere enn 12 %.

– De fleste får problemer
– De fleste jeg kjenner som pusser opp, får problemer. I verste fall skiller de seg. Parene får trøbbel når de prøver å gjøre ting de ikke kan, og som egentlig skulle vært fikset av en håndverker. Mange krangler også om farger, og her bør faktisk menn la damene bestemme. De er flinkere enn gutta til dette, sier Robsahm, som har følgende tips:

– Kjenn din begrensning. Fordi om naboen har pusset opp hele kåken selv, betyr det ikke at du må gjøre det samme. Nordmenn er veldig opptatte av å sammenligne seg med andre, og å klare alt selv, men det kan bli dyrt, tidkrevende og sosialt utfordrende. Ofte må du sette parforholdet, familieliv og vennskap på vent i lang tid. Det går ut over jobben også. Flere burde konsentrere seg om det de er flinke til, og akseptere at de ikke kan være gode på alt, sier han.

Ulike forventninger
Ole Ullereng, direktør i FINN oppdrag, mener at folk har ulike forventninger til hva oppussing krever av egeninnsats, og hvor mye penger som går med.

– Uenigheter rundt planløsning, farger og valg av materialer er også vanlig. Noen får sikkert satt forholdet litt på prøve, ikke minst hvis det er snakk om større prosjekter og de i tillegg har tenkt å gjøre en del selv, sier han.

Undersøkelsen fra FINN oppdrag er gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter i september.

Tøffest for 40-åringer
Her kommer det frem at boligrenovering er tøffest for par i 40-årsalderen. 17 % av disse hevder at aktiviteter som maling, sparkling og banking har gått ut over forholdet. 30-åringer følger hakk i hæl. 15 % av disse melder om problemer. De yngste og eldste respondentene – personer under 30 og over 50 år – har minst problemer.

– Funnene henger kanskje sammen med at det er en del tretti- og førtiåringer som kjøper ny bolig, for eksempel hus. I forbindelse med dette er det mange som pusser opp. Det kan også hende at enkelte synes det er utfordrende å kombinere dette med barn og karriere, sier Ullereng.

Vestlendinger samarbeider dårligst, mens nordlendinger og sørlendinger samarbeider best, ifølge undersøkelsen.