Endelig avgjørelse på nyåret

Veidekke og NCC mottok mandag Konkurransetilsynets varsel om gigantgebyrer i asfaltsaken. Selskapene har nå frist frem til 9. desember med å komme med merknader til saken.

Dette betyr at Konkurransetilsynet vil komme med sin endelige avgjørelse utpå nyåret.

- Vi har sendt ut varselet til selskapene, og det vil nå være en prosess hvor partene gjennomgår de funn vi har gjort basert på våre undersøkelser. Etter fristen vil vi gå gjennom de eventuelle merknadene som kommer inn og deretter komme med vår endelige avgjørelse. Den vil komme på nyåret, en ekstakt dato er det vanskelig å komme med, sier Håkon Cosma, juridisk direktør i Konkurransetilsynet til Byggeindustrien. Han forteller at etterforskningen på dette stadiet er avsluttet.

- Deretter kan selskapene vedta gebyret, eller prøve saken for domstolen, ved å saksøke Staten ved Konkurransetilsynet, legger han til.

Cosma sier samarbeidet med Veidekke og NCC har vært tilfredsstillende.

- Vi har fått den informasjonen vi har etterspurt, sier han.

Når det gjelder størrelsen på gebyrene har tilsynet lagt vekt på at dette er selskaper med betydelig omsetning.

- I skjerpende retning har vi lagt vekt på at dette er en alvorlig og omfangsrik sak som har pågått i nærmere fire år. Det synes dessuten å ha vært bevisste overtredelser av konkurranseloven, og kontraktene har hatt stor verdi. I formildende retning har selskapene samarbeidet godt med tilsynet, legger Cosma til.

Dette er den mest omfattende saken Konkurransetilsynet har jobbet med siden den nye Konkurranseloven trådte i kraft i 2004. Dette er også det største gebyrvarselet som er sendt ut.