BNL krever høyere lærlingtilskudd og snudd moms

Audun Lågøyr, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk møtte i dag Stortingets finanskomité og kom med innspill til Statsbudsjettet for 2012 på vegne av BNL.

Høyere lærlingtilskudd og snudd moms var hovedkravene til et budsjett som BNL mener ellers inneholder mye bra for Byggenæringen.

I brev sendt til komiteen skriver BNL:

"Byggenæringen står ovenfor en enorm rekrutteringsutfordring i årene som kommer. Mangelen på fagarbeidere begynner allerede å tilspisse seg. På mange måter er situasjonen lik den vi ser i helsesektorene. Regjeringen bør derfor ta initiativ til en rekrutteringskampanje i samarbeid med byggenæringen til vg1 bygg og anlegg, tilsvarende den for helsefag. Hvis ikke, erstattes norske fagarbeidere i større og større grad av utenlandsk arbeidskraft. På sikt er dette meget uheldig."

BNL foreslår derfor at lærlingetilskuddet økes til nivå med kostnaden for en skoleplass og at regjeringen tar initiativ til en rekrutteringskampanje i, samarbeid med byggenæringen, til VG1 bygg og anlegg.

Når det gjelder arbeidet rundt seriøsitet, mener BNL at det er skuffende at regjeringen i utformingen av skatte- og avgiftsopplegget, heller ikke denne gangen har tatt initiativ til å gjøre det lettere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs. Og skriver følgende:

"Innføring av sisteleddsmoms og ROT- fradrag vil bidra til å redusere omfanget av svart arbeid og avgiftsunndragelser i byggenæringen. Svart arbeid og avgiftsunndragelser bidrar til at de seriøse og lovlydige aktørene i næringen blir utkonkurrert av useriøse aktører som kan tilby priser som forutsetter økonomisk kriminalitet.

Direktorat for byggkvalitet har ansvaret for tilsyn i store deler av byggevaremarkedet. Det er svært problematisk at mangelen på ressurser har ført til at det nesten ikke føres tilsyn i dette markedet."

BNL foreslår for stortingspolitikerne at regjeringen innfører ordningen med sisteleddsmoms i byggenæringen og at regjeringen gjennomfører en utredning av konsekvensene for innføringen av ROT- fradrag. Organisasjonen påpeker også at Direktoratet for byggkvalitet må tilføres nok midler til å drive tilsyn i byggevaremarkedet. 

Her kan du lese hele brevet til Stortingets finanskomité.

Se Lågøyrs fremleggelse her (innslaget kommer ca 7 min ut i sendingen)