Vil gjøre opp for seg om noe er galt

- Dersom det avdekkes at noen har tapt på asfaltkontrakter ved at enkeltmedarbeidere i Veidekke har brutt loven, vil vi gjøre opp for oss, sa konsernsjef Terje R Venold i Veidekke da han og toppledelsen i dag møtte pressen etter varslingssaken fra Konkurransetilsynet.

Det er i dag tatt kontakt både med Trondheim, Kristiansund og Molde kommuner for å bringe klarhet i dette, ble det sagt.

Det var et stort pressekorps som i dag møtte opp på hovedkontoret til Veidekke for å få en kommentar til saken fra Konkurransetilsynet. Det ble stilt mange kritiske spørsmål som Veidekke-ledelsen svarte på. I tillegg til Venold var også sjefen for industridivisjonen, Per Johan Plünecke og konsernadvokat John Strand til stedet for å svare. Pressekonferansen ble ledet av Audun Blegen.

Terje R Venold sa at dette har vært en tung og vanskelig sak for selskapet. Helt fra første stund da man ble klar over saken, ble det tatt kontakt med Konkurransetilsynet. Det at Veidekke gikk så tidlig og åpent ut har også gjort at de kan slippe med skrekken. Men omdømmemessig har selvsagt denne vært en tung og vanskelig sak både for Venold og for Veidekkes mer enn 6 000 ansatte.

Venold sa at det er vanskelig å unngå at enkeltpersoner kan ta seg til rette, men at alt gjøres for at det ikke skal skje.

Ved siden av Odin Kringen i Trøndelag, er det også kommet frem at en av Veidekkes distriktsledere i Møre og Romsdal har gjort seg skyldig i ulovligheter i forhold til Konkurranseloven. Dette er et enkelttilfelle som skjedde i 2006.

Odin Kringen har fått sparken, mens vedkommende medarbeideren i Møre og Romsdal fortsatt er ansatt i selskapet, men nå med andre arbeidsoppgaver. Konkurransetilsynet ba om at ingen enkeltpersoner måtte straffes. Det ble derfor gitt et alminnelig amnesti i Veidekke slik at alle forhold kunne komme frem. Medarbeideren i Møre og Romsdal har lagt alle kort på bordet og han har gitt alle relevante opplysninger både til oss og til Konkurransetilsynet, sier Venold.

Odin Kringen er ikke omfattet av amnestiet.

Etter at store deler av anleggsnæringen ble satt under lupen i 2001, ble det arbeidet hardt i Veidekke for å bevisstgjøre alle om hva som er lov og orden. Etikk er satt høyt på dagsorden, dette arbeidet ble forsert etter at konkurranseloven ble endret i 2004.

- For meg som har ledet dette selskapet i 22 år har dette vært den vanskeligste og tyngste saken jeg noen gang har vært borti, sa Venold som understreket at alt gjøres for å renvaske selskapet.

Han sa at Veidekke vil varsle Konkurransetilsynet nok en gang om en tilsvarende sak skulle dukke opp.

- Nå skal Veidekke gi svar innen 9. desember, og vårt håp er at saken kan avsluttes tidlig på nyåret.

Etter hendelsene i Trøndelag og i Møre og Romsdal har Veidekke skjerpet alt arbeid som gjøres i forbindelse med asfaltanbud.

Når det gjelder statsanbudene (Statens vegvesen) er det distriktene som lager anbud, men de sendes over for sentral godkjenning i selskapet. For andre typer anbud – bl a for kommunene – har distriktene selv hatt oppfølgingen. Men etter det som har skjedd vil man nok følge mer med også i slike anbud.