Varsler storgebyr for asfalt-samarbeid

Konkurransetilsynet varsler om at Veidekke kan få et gebyr på 270 millioner kroner og NCC et gebyr på 165 millioner kroner for brudd på konkurranseloven. Veidekke kan bli fritatt for gebyret.

Konkurransetilsynet skriver i en pressemelding at de har avdekket et omfattende samarbeid mellom Veidekke og NCC knyttet til legging av asfalt i Nord- og Sør-Trøndelag. Gjennom tett dialog i forkant av anbudsfrister har de to selskapene fordelt store offentlige kontrakter mellom seg. Samarbeidet har pågått i årene 2005–2008.

Videre har Konkurransetilsynet funnet et tilfelle av informasjonsutveksling mellom Veidekke og NCC i Møre og Romsdal i 2006.

Høyeste gebyr i Norge
De to selskapene har nå mottatt varsel om at Konkurransetilsynet vurderer å ilegge dem overtredelsesgebyr for brudd på konkurranseloven. Dersom tilsynet treffer endelig vedtak om gebyr i tråd med varselet, vil dette være de høyeste gebyrene som er gitt i en norsk konkurransesak.

Delte markedet – utvekslet informasjon
– Vi ser svært alvorlig på det omfattende ulovlige samarbeidet vi her har avdekket, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

– Veidekke og NCC har delt markedet for statlige asfaltkontrakter i Midt-Norge mellom seg. Det samme har de gjort med kontrakter for Trondheim kommune. I tillegg har de utvekslet konkurransesensitiv informasjon i forbindelse med et anbud i Møre og Romsdal i 2006, forteller konkurransedirektøren.

Veidekke varslet
Konkurransetilsynet ble kjent med saken ved at Veidekke søkte om lempning – fritak for et eventuelt overtredelsesgebyr – i januar 2010. På bakgrunn av informasjonen fra Veidekke har tilsynet gjennomført flere bevissikringer og innhentet store mengder informasjon, blant annet forklaringer fra en rekke personer i bransjen.

Fordi Veidekke informerte Konkurransetilsynet om det ulovlige samarbeidet og bidro til oppklaring av saken, kan selskapet bli fritatt for overtredelsesgebyr.

Saken er ikke avsluttet
Konkurransetilsynet understreker at vurderingene som presenteres i varselet er foreløpige, og at det ikke er truffet endelig vedtak i saken.

Etter forvaltningsloven har selskapene anledning til å uttale seg før tilsynet treffer vedtak. De to selskapene har frist til 9. desember 2011 med å inngi sine merknader til varselet.