Bergmannsstaven til Arne J. Haugen

Stortingsrepresentant Arne J. Haugen er tildelt bergmannsstaven - Norsk Bergforenings høyeste utmerkelse.

Under bergindustriens høstmøte i Trondheim ble bergmannsstaven utdelt for 22. gang. Staven gikk til stortingsrepresentant Arne Haugen.

Slike bergmannsstaver ble opprinnelig brukt av bergmenn som øks eller stav, etter hvert delt ut som hederstegn.

Haugen fikk Staven for sitt langvarige engasjement for forutsigbare rammebetingelser for bergindustri. Han har i lang tid vært ordfører i bergverkskommunen Meldal og der følt bergindustriens konsekvenser på godt og vondt på kroppen. Han har satt på Stortinget siden 2005 som vara for Trond Giske. Han har der hatt et stort engasjement for bergindustriens rammebetingelser, som saksordfører for mineralloven ble han takket av sine politiske motstandere for innsatsen med å sluttføre prosessen. Han har også markert seg som en sterk pådriver for en ny mineralstrategi, noe som er lovet i 2012. Han er den første i sin posisjon som er funnet utnevnelsen verdig. Haugen er samtidig tydelig på at samfunnets forventninger til bransjen må oppfylles.

Det ble hilst fra leder i Stortingets næringskomite Terje Aasland, som sendte hilsener fra Arbeiderpartiet og som ba om tilgivelse for at han hadde vært uklar om begrunnelsen for hvorfor det var viktig å sende Haugen til bergindustriens høstmøte.

En rørt Arne Haugen takket for utmerkelsen og sa at han tok staven som en inspirasjon for å dytte videre på sentrale beslutningstakere for å få på plass en mineralstrategi.