Farlige brannapparater fjernet fra skolene

Brannslokkingsapparatene som utløste evakueringen fra skolene i Oslo-området torsdag, ble fjernet i løpet av kvelden og natt til fredag.

Feil på brannslokkeapparater

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjør oppmerksom på at det er avdekket feil på CO2 brannslokkeapparater som har blitt solgt på det norske markedet over en seksårsperiode. Under uheldige omstendigheter kan feilen føre til personskade. Apparatene må derfor byttes ut.

Dette gjelder 2 kg og 5 kg CO2 slokkere, omsatt i perioden januar 2006 til april 2011. Det er solgt ca. 94.000 apparater i Europa, hvorav ca. 8360 i Norge. Svært få av apparatene har blitt solgt direkte til forbrukere.

Apparatenes beholder er i aluminium.

Følgende apparattyper er berørt:

Skuteng, type KS2BG - lisens nr. DNV 190-009

Skuteng, type KS5BG - lisens nr. DNV 190-010

Housegard, type CO2GA - lisens nr. DNV 220-001

Housegard, type CO5GA - lisens nr. DNV 220-002

Typebetegnelsen står på apparatets forsideetikett.

Feilen består i at apparatenes ventiler kan utvikle sprekker ved korrosjon og belastning, som igjen kan føre til at ventilene svikter eller løsner. I verste fall kan ventilen løsne og skytes ut under stort trykk og hastighet, og under uheldige omstendigheter føre til skade på personer som måtte befinne seg i nærheten. Det er i Europa registrert fem tilfeller hvor ventilen har løsnet, hvorav ett tilfelle i Norge, for øvrig uten personskader.

I henhold til brann- og eksplosjonsvernlovens § 26 skal produkter til brannslokkeformål være formålstjenelige og betryggende utført, og skal virke som forutsatt. For ovennevnte apparattyper vil dette ikke være tilfelle.

Apparatene har hatt nødvendige godkjenninger for omsetning, men må nå tilbakekalles fra markedet i henhold til lovens § 38. Det var produsenten FLN Feuerlöschgeräte Neuruppin Vertriebs GmbH, Tyskland som informerte DSB om feilen, og som har iverksatt frivillig tilbakekalling av apparatene i samarbeid med de norske importørene Tyco Fire Suppression & Building Products Norway AS (Skuteng-apparatene) og GPBM Nordic AS (Housegard-apparatene). Tilbakekalling gjelder fra alle omsetningsledd og fra forbrukere.

Det er viktig at eiere av disse brannslokkeapparatene lar apparatene stå urørt der de er plassert, heller ikke stå bøyd over apparatene, og snarest tar kontakt med forhandler eller serviceforbindelse.

Kontakt

For ytterligere informasjon, ring Tyco på tlf. 91846018 vedrørende Skuteng-apparatene eller GPBM Nordic på tlf. 91576574 vedrørende Housegard-apparatene.

Utbytting vil skje kostnadsfritt for kundene.

 

 

Torsdag kjørte ansatte i Norsk Sikkerhetspartner rundt til de 113 berørte skolene.

– Vi friskmelder skolene en etter en. Vi er fem lag som reiser rundt slik at alle skolene kan bli åpnet fredag. Vi hadde registrert 535 apparater som kan være farlige og som vi skal godkjenne, sa daglig leder Einar Nathen i selskapet til NTB torsdag kveld.

Norsk Sikkerhetspartner ble varslet om saken av Undervisningsbygg onsdag og fikk spesialverktøy fra importøren for å fjerne apparatene torsdag.

– Vi har ikke hatt mulighet til å gjøre dette arbeidet før. Verktøyet monteres på slokkeren mens den henger på veggen. Så tas den ut av bygningen, tømmes på stedet og blir kassert. Det er viktig at ingen tømmer dem på egen hånd. Det kan være dråpen som får dem til å eksplodere, sier Nathen.

Seks år på markedet

Apparatene har vært på markedet i seks år. For to måneder siden ble feilen som kan føre til at ventilen skytes ut oppdaget. Torsdag gikk alarmen, og Oslo-skolene ble stengt.

– Vi valgte å stenge skolene som en føre-var-handling, sier administrerende direktør i Undervisningsbygg i Oslo kommune, Rigmor Hansen, til NTB.

Etaten ble gjort kjent med feilen som kan føre til at apparatene eksploderer ved berøring på onsdag.

– Vi har gjort dette for å ivareta sikkerheten til elevene, sier hun.

Utdanningsetaten i Oslo ga torsdag kveld beskjed om at alle elever skal møte til vanlig tid fredag. Deler av skoler kan imidlertid komme til å være stengt i påvente av at noen apparater fjernes og erstattes i løpet av torsdag og fredag.

Fem ulykker kjent

Feilen har vært kjent siden i sommer.

Allerede 24. august la HYPERLINK «http://www.dsb.no/no/Ansvarsomrader/Brannvern/Aktuelt/Feil-pa-brannslokkeapparater/» Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) og beredskap ut en melding der det opplyses at ventilen på apparatene kan løsne og skytes ut under stort trykk og med høy hastighet, noe som kan føre til personskade.

DSB opplyser at det siden 2006 er solgt 8.360 av de aktuelle apparatene i Norge, de færreste på det private markedet.

Det er registrert fem tilfeller der ventilen har blitt skutt ut av de 90.000 apparatene som finnes i Europa. Det er ikke snakk om apparater som finnes i private hjem. DSB opplyser at en av de kjente ulykkene har skjedd i Norge, for øvrig uten personskader.

Uenig om reaksjonen

Hvorfor Undervisningsbygg ikke ble oppmerksom på de potensielt farlige brannslokkingsapparatene før onsdag, kunne sjefen i Undervisningsbygg ikke svare på torsdag.

– Vi må starte arbeidet med å finne ut hvor feilen ligger, sier Hansen.

Importøren av apparatene mener på sin side at Oslo-skolene har overreagert.

– Dette skjer fordi det kommer informasjon til noen som ikke kjenner bakgrunnen i saken. Oslo kommune har vist at de tar elevenes og de ansattes liv og helse på alvor. Samtidig synes jeg vi har dette under kontroll og har informert om det for lenge siden. Vi har en prosess gående for å bytte slokkerne. De kunne ha sjekket med leverandøren før de slo alarm, sier administrerende direktør Lars Eliassen i Tyco Fireprotection Products til NTB.

Assisterende direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Kjell Richard Andersen, mener at situasjonen var alarmerende.

– Faren for at noe kunne skje, var så pass alarmerende at vi valgte å gå til dette tiltaket. Vi er ikke fornøyd med at vi ikke har klart å fange dette opp tidligere, sier han til NTB.

Han er uenig i at det var en overreaksjon å tømme skolebyggene:

– Det kan vurderes begge veier. Vår vurdering var og er at alle i Oslo-skolene skal være trygge, sier han.

Ulik håndtering

Skolene i Oslo håndterte avviklingen av skoledagen på ulike måter. Ved enkelte skoler ble foreldrene bedt om å hente barna umiddelbart, mens andre tok en utedag på sparket i det fine været.

– Alle barn på de fire første trinnene skulle ha tilsyn i skolegården eller et annet sted utenfor skolebygningene, helt til de ble hentet. Så er det opp til den enkelte rektor å løse dette i praksis. Skolene i Oslo har en overordnet beredskapsplan, men samtidig er skolene så forskjellige at planene er og må være lokalt tilpasset, sier Andersen.

Ved 16.30-tiden var rundt halvparten av skolene klarert for normal skoledag fredag. Oversikten oppdateres fortløpende på etatens nettsider. (©NTB)