Stor interesse for klimaeffektive bygg

Arrangøren kunne ønske hele 300 tilhørere velkommen til FutureBuilt 2011 seminar om klimaeffektive bygg på Union Scene i Drammen tirsdag.

Ett av flere interessante innlegg foredragsholdere var Statsbygg-sjef Øivind Christoffersen som redegjorde for Statsbyggs ambisiøse klimamål for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.

– Da vi lyste ut konkurranse trakk vi opp en del mål og krav en del ting vi ønsket å oppnå i forhold til utkastene. Allerede i konkurransegrunnlaget var vi veldig presise på at dette skulle være et prosjekt med høye miljøambisjoner og klare miljømål. Vi har gjort klimagassberegninger i prosjektet og ellers brukt verktøy for å få opp ambisjonsnivået og få avklart ting tidlig i planleggingsfase og dermed jobbe mot realisering, sier Christoffersen.

- Vi har et aktivt fokus hele tiden, og det vi bestemmer på ett tidspunkt kan utfordres og forbedres i løpet av prosjektet, slik at vi hele tiden har ambisjonsnivå som strekker seg. Vi ser at det er muligheter å redusere CO2-utslippet ned mot 50 prosent i forhold til tradisjonell prosjektering og tradisjonell bygging. Det gir oss håp om at vi får et godt prestisjeprosjekt. Vi ser at for kulturbygg har vi mulighet for å komme innenfor definisjonen som ligger på passivhusnivå knyttet til dette prosjektet. Klimagassutslipp vil vi ha lavest mulig, og vi kommer til å regne om igjen og om igjen på det etter hvert som vi skrider framover i prosjektet med mål om 50 prosent reduksjon. Energifokus og materialvalg og konsept for bygningstekniske løsninger er de områdene vi hele tiden kommer t il å ha fokus på. Vi vil hele tiden jobbe videre med ytterligere reduksjoner på disse områdene og kommer til å bruke klimagassregnskapet aktivt som et virkemiddel. Men kun på materialer og energibruk ikke på lokalisering som er bestemt. Vi ønsker at Nasjonalmuseet skal bli et forbildeprosjekt og et FutureBuilt prosjekt, utdyper han.

Foreløpig har de ikke avklart situasjonen og i øyeblikket er noen av de kravene som er stilt til dem i FutureBuilt siktet mot ikke avklarte forhold i reguleringsplanen.

- På miljøsiden mener vi at vi tilfredsstiller de kravene som skal til for å være et FutureBuilt-prosjekt og ønsker å fortsette å arbeide for å få oss definert som det, sier Christoffersen.