Bernander mener Flåthen bommer

NHO-sjef John G. Bernander mener LO-leder Roar Flåthen har vikarierende motiver for å stemple bemanningsbransjen som en trussel mot norsk arbeidsliv.

– Jeg vil si det er veldig sterkt at LO-leder Roar Flåthen står på talerstolen til landsmøtet i Fellesforbundet og påstår at bruken av vikarbyråer og midlertidige ansettelser har sklidd helt ut, sier administrerende direktør John G. Bernander i NHO til NTB.

Ifølge Bernander er ikke bruken av vikarer og midlertidig ansatte spesielt stor i Norge. Han viser til tall fra OECD og NHOs egen Arbeidskraftundersøkelse, der det framgår at andelen midlertidig ansatte er mindre nå enn på midten av 1990-tallet.

– Når Flåthen vil stramme inn på vikarbruken, så er det nok av hensyn til fagforeningene selv, sier Bernander. Han peker på at antallet midlertidige er 6 prosent i privat sektor og 11 prosent i offentlig sektor, og at bare 1 prosent av de sysselsatte er ansatt i bemanningsbransjen.

– I den vestlige verden er vi ifølge OECD blant landene som har lavest bruk av midlertidige ansettelser, hevder NHO-sjefen.

Han legger til at bedriftene er avhengige av midlertidig ansatte, ikke minst fordi fast ansatte er borte fra jobben i kortere eller lengre perioder som følge av norske velferdsordninger.