Snøkaos på sørnorske veier

Utallige utforkjøringer, kollisjoner og stengte veier preget trafikken på vinterlige veier i Sør-Norge søndag.

Allerede mandag viste værmeldinger at det trolig ville falle snø i helgen. Likevel førte snøværet søndag til trafikkaos over hele Sør-Norge. Det var kombinasjonen av sommerdekk og vinterføre som skapte trøbbel for mange av bilistene.

Til dem som fremdeles satt på hytta og var usikre på hvordan de skulle komme seg hjem søndag kveld, hadde Statens vegvesen følgende oppfordring:

– Vent til mandag, for da vet vi at været vil bedre seg. Da kan du ta kontakt med oss for å høre hvordan forholdene er, sa trafikkoperatør ved veitrafikksentralen Gun Aaserudhagen i Statens vegvesen til TV 2.

Sommerdekk

– Vi oppfordret folk som hadde sommerdekk, til å komme seg ned fra fjellet lørdag. Det har dessverre ikke alle gjort, og det ser vi resultatet av søndag, sa Aaserudhagen.

Til sammen hadde Viking og Falck over 2.000 redningsoppdrag i løpet av dagen, skriver Aftenposten.

Mest kaos skapte snøværet på veiene i Telemark, men også på fjelloverganger i Hedmark og Oppland ble bilister overrasket av dårlig føre. Spesielt vanskelig var kjøreforholdene naturligvis for dem som ennå ikke hadde skiftet til vinterdekk.

Permanent omlegging til vinterdekk med pigger er imidlertid ikke tillatt før 1. november. I Nordland, Troms og Finnmark er det tillatt fra 16. oktober. Det finnes ingen frister knyttet til bruken av piggfrie vinterdekk, ifølge Statens vegvesen.

En kollisjon mellom to biler ved Vågslitunellen på E134 i Vågsli i Vinje var blant ulykkene søndag. En bil med sommerdekk kom over i motsatt kjørefelt og traff motgående bil i fronten. Ingen ble alvorlig skadd i ulykken.

Til tross for at flere hundre personer hadde kjørt av veien, var det søndag kveld meldt om få personskader, ifølge NRK.

På kryss og tvers

Ved Haukelifjell havnet en bil i vannet en drøy time etter ulykken i Vågsli. Sjåføren, en utenlandsk mann i 50-årene, fikk sleng på bilen på det glatte føret. Han svømte selv i land og ble tatt hånd om av brøytemannskapene på Haukeli, opplyser Telemark politidistrikt. Også i Hjartdal i Tuddal kjørte en bil ut av veien.

På Gol var to personbiler og et vogntog involvert i en kollisjon på riksvei 52 ved Eikredammen klokken 11.45. Seks personer ble sendt til legevakten i Hallingdal for kontroll.

Nordre Buskerud politidistrikt meldte om at området Gol/Geilo var preget av svært glatte veier. I området ved Kvisla på riksvei 7 i bakkene opp mot Geilo sto det på et tidspunkt mellom 150 og 200 biler på kryss og tvers i veien. Mange bilister holdt på med dekkskift på stedet.

Vegtrafikksentralen meldte om store problemer på riksvei 27 over Venabygdsfjellet. Ekstramannskaper ble sendt ut for å brøyte og strø veier, men fikk problemer med å få gjort jobben skikkelig på grunn av biler i og ved veien. (©NTB)