Politidekningen går ned

Til tross for at Regjeringen skryter av at det bevilges stadig mer penger til politiet, og at politiet er budsjettvinner i 2012, går politidekningen ned. Den kraftige befolkningsveksten gjør at det blir stadig dårligere politidekning i landet. I 2008 var det 1,8 politifolk per 1.000 innbyggere. Nå er tallet 1,6.

Mange nyutdannede politifolk står uten jobb. Årsaken er at mange politidistrikt prioriterer penger til drift i stedet for å ansette flere folk. Et annet problem er at de enkelte politidistrikt må bruke penger på å oppgradere et datasystem som hører fortiden til.

Lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, synes dette er uforståelig og peker på at selv om regjeringen i statsbudsjettet vil gi 2,2 milliarder kroner mer til politiet, går 1,5 milliarder av disse til utbygging av nødnettet. Johannessen viser til at Forsvaret har eget investeringsbudsjett, og mener det må være løsningen også for politiet. 

Ellers er det mange som mener at måten man jobber på i politiet, er sørgelig gammeldags. Mye verdifull kompetanse går også tapt på grunn av at man har en så lav pensjonsalder.

I siste utgave av Byggeindustrien har vi en større reportasje om tyveri fra byggeplass. Til tross for at tyveriene blir anmeldt, blir sakene i regelen henlagt – og det til tross for at man har kjent gjerningsmann.

Vi mener at tiden må være overmoden for at sivilt, administrativt personell kan overta mange av de oppgavene som politiet i dag gjør. Politiet må konsentrere seg om å drive politiarbeid. Rene transportoppdrag og kontorarbeid kan andre gjøre.

Det er selvsagt at man tar hverdagskriminaliteten på alvor.