Tidene skifter raskt

Byggenæringen merker i enkelte områder av landet en betydelig vekst, ikke minst i boligbygging og i anleggsvirksomheten. Ordresituasjonen har endret seg meget dramatisk, spesielt i Oslo hvor en rekke nye boligprosjekter nå er i gangsatt. Vi forstår de utfordringene som leverandørene har.

I dag har vi et oppslag på bygg.no om ferdigbetongleverandøren Unicon som på kort tid har fått sin tilværelse snudd helt på hodet.

Fra rolige dager i første halvår har man nå som hatten passer. Det jobbes døgnet rundt. Problemet er at det ikke er gjort over natten å bygge opp kapasitet. Man skal ha folk og utstyr på plass. Mye av det samme ser vi også i anlegg. Der er det nå lange leveringstider på mange typer anleggsmaskiner.

Vi må oppfordre alle til å ta hensyn til den situasjonen som er. Det er også viktigere enn noen gang å planlegge skikkelig. Mange har vært vant å ringe til en betongstasjon – og forventningen var da at betongbilen var på byggeplass halvtimen etterpå. Så enkelt er det ikke lenger. Dette må alle ta inn over seg. Gjør man ikke det kan dette ramme produktiviteten i næringen.

Det hjelper i alle fall ikke å skyte på pianisten. Leverandørene gjør så godt de kan.

For vår del gleder vi oss over alle hjul som kommer i gang. Byggenæringen er helt avgjørende for at Norge fortsatt skal være det annerledeslandet vi er.