Positiv satsing i Nordområdene

KS Bedrift Havn er positiv til regjeringens satsing på Nordområdene. Havnene representerer en viktig ressurs i regionen. Totalt er det satt av vel 240 millioner kroner til investeringer i havneinfrastruktur og farleder i de tre nordligste fylkene.

Svak bedring for sjøtransporten

 

I årets statsbudsjett kuttes det 33 millioner kroner i kystavgiften. Dette er en forsiktig positiv utvikling for sjøtransporten.

Det er stor enighet om målet om å flytte godstransport over fra vei til sjø. Utfordringen for sjøtransporten er at det må kuttes kraftig i avgiftene for å oppnå reell vekst til fordel for sjøtransporten. KS Bedrift Havn mener kuttene til sammen bør være på 250 millioner kroner. Konkurransedyktigheten til sjøtransporten i dag er dessverre ikke god nok. Vareeiere velger fortsatt veitransport så lenge det er det mest økonomisk gunstige alternativet. Regjeringen er likevel på rett vei når det kuttes i kystavgiften med det formål å kutten den helt ut på sikt.

For havnene er det satt av investeringsmidler til utbedring av fiskerihavner. Bidrag til infrastrukturen i transporthavnene er ikke prioritert i statsbudsjettet. KS Bedrift Havn mener staten bør bidra med investeringsmidler i større utbyggingsprosjekter for transporthavnene. Det er viktig at det i arbeidet med Nasjonal Transportplan 2014 – 2023 blir gjort en grundig vurdering av det statlige ansvaret for utbygging av havneinfrastrukturen. God og riktig havneinfrastruktur er viktig for å lykkes med målet om mer sjøtransport.

KS Bedrift Havn etterlyser i årets statsbudsjett også tiltak knyttet til modernisering av Kystverkets losorganisering. Kostnadene knyttet til bruk av los utgjør vel 60 prosent av de totale statlige avgiftene for sjøfarten. Det bør derfor være et mål å redusere disse kostnadene mest mulig uten at det går ut over sikkerheten til sjøs. Kystverket er i gang med sitt loseffektiviseringsprosjekt, noe det er positive forventninger til.

Det bør også utarbeides en nærskipsfartsstrategi for å styrke innenriks sjøfart. Havnene spiller en sentral rolle i dette arbeidet og KS Bedrift Havn etterlyser en helhetlig strategi for nærskipsfarten der havnenes rolle inngår.

 

Nordområdene er inne i en positiv utvikling med mange muligheter knyttet til åpning av Nordøstpassasjen, mulig oljeutvinning og i forbindelse med satsing på nye energiformer. Skal regionen lykkes med næringsutviklingen er det viktig med god havneinfrastruktur og en god infrastruktur på land i tilknytning til havnene.

Regjeringen har i statsbudsjettet beskrevet en viktig og positiv satsing for regionen som også inkluderer havnene. Der blir det gitt løfter om at de viktigste havnene blir koblet til veg- og banenettet slik at omlasting mellom transportformene kan bli så effektive så mulig. Hva dette betyr i kroner og øre for den enkelte havn er ikke klart, men intensjonen om utvikling av infrastrukturen i regionen er viktig.

KS Bedrift Havn er også positive til at det bevilges 30 millioner til overvåkings- og informasjonssytemet BarensWatch. Dette er viktig for å sikre trygg ferdsel i regionen.