Nytt norsk OL i politikernes hender

Dersom norsk idrett ønsker å gå inn for en ny norsk OL-søknad til lekene i 2022, er det til sjuende og sist politikerne som bestemmer.

– Nå har idrettsstyret dratt i gang en prosess rundt en eventuell ny norsk OL-søknad til lekene i 2022. De sju olympiske vinteridrettene er positive, men for at prosessen skal leve videre må de stå samlet om konseptet.

– De må også være med på å selge inn konseptet overfor sommeridrettsforbundene, og de må være konkrete på hvor de ønsker et kommende OL i Norge. Dersom det er betydelig oppslutning rundt denne tanken, vil det antakelig bli innkalt til et ekstraordinært idrettsting i stedet for ledermøtet neste sommer, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Men det stopper ikke der, for idretten selv kan ikke på egen hånd bestemme at Norge skal påta seg et nytt OL.

– For at vi skal gå videre med en eventuell søknad, er det viktig, for ikke å si helt nødvendig, å vite at det er støtte for dette i det politiske Norge, sier idrettspresidenten.

Det er et stående vedtak i norsk idrett om å ha store arrangement med jevne mellomrom, og Rognlien sier han mener idrettsstyret nå er forpliktet til å undersøke om tiden er inne for å fremme en ny OL-søknad.

München-tap viktig

Norge meldte seg opprinnelig som kandidat til OL i 2018 med Tromsø som kandidatby, men idrettsstyret trakk siden søknaden av økonomiske årsaker. Nå kan Norge igjen komme tilbake på søkerlisten, og ifølge Rognlien var det Münchens OL-nederlag som gjorde utslaget.

– De aller fleste trodde München ville få OL-et om sju år. Hvis det hadde skjedd, ville ikke 2022-OL vært aktuelt å tenke på for oss. Da ville ikke denne ballen kommet i spill, sier Rognlien.

Han legger til at det norske medlemmet i Den internasjonale olympiske komité (IOK), Gerhard Heiberg, mener Vest-Europa står for tur til å få vinter-OL i 2022, og det har vært avgjørende for den norske interessen.

– Dersom vi ikke er med OL-toget til lekene i 2022, kan neste mulighet bli i 2030, og det er lenge til. Derfor har vi dratt i gang en prosess rundt en eventuell ny norsk OL-søknad nå, og vi har ikke så veldig god tid på oss, forteller idrettspresidenten.

Kamp

Mye tyder på at München kommer tilbake med ny søknad til lekene i 2022, men Rognlien sier det er noe norsk idrett ikke kan ta hensyn til.

– Dersom München søker igjen, kommer det til å bli en seriøs utfordrer. Men det vil være kamp om å få alle OL, så vi kan ikke se på hvem andre som kan tenkes å søke.

– Jeg vil også si at en søknad i seg selv kan gi mange positive ringvirkninger. Selv om Norge ikke skulle vinne fram med en eventuell søknad til lekene i 2022, kan søknaden i seg selv gi et løft, mener idrettspresidenten.

Lokaliseringsdebatten skal idretten ta selv, og den skal være avklart før idrettsforbundet går videre med saken og eventuelt fremmer en søknad. Det må også være bred enighet innen idretten om å gå inn for dette.

– Vi kommer bare til å fremme denne saken, hvis det er betydelig støtte i vår egen organisasjon for å gjøre det, men dersom Norge skal søke, må IOK varsles innen høsten 2013.

– Hele pakken med statsgaranti må være klar i løpet av januar 2014, og avgjørelsen om hvem som får OL i 2022 blir tatt i juni 2015, sier Rognlien.

Han sier at dette blir en av de viktigste sakene idrettsstyret, og dermed hele idretten, får på bordet det kommende halvåret.

– Vi må opptre samlet og profesjonelt. Det er den eneste måten vi kan få denne saken vel i havn på, enten det ender med ny norsk OL-søknad eller ikke, sier Børre Rognlien til NTB.